Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Horácké divadlo představí v prosinci premiéru hry Splašené nůžky

Třetí premiérou současné sezony v Horáckém divadle v Jihlavě bude detektivní crazy komedie Splašené nůžky. První představení hry, do které se několikrát velmi aktivně zapojí diváci, se uskuteční v sobotu 12. prosince.

Hru v překladu Petra Novotného se souborem nastudovala Kateřina Dušková. Dramaturgie se ujala hostující Kateřina Jonášová. Podle ní zhruba půlku představení budou v hledišti svítit světla a diváci budou moci aktivně zasahovat do děje.

„Diváci využijí své pozorovací schopnosti, kladou otázky, asistují kriminalistům při vyšetřování a rekonstrukci činu a rozhodují o tom, kdo je vrahem,“ sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě Jonášová.

Podle Duškové jsou Splašené nůžky jako dlouho, náročně a detailně plánovaný bláznivý mejdan. Od herců hra očekává cit pro improvizaci, vynikající paměť, schopnost rychle reagovat a komunikovat s diváky jako s partnery. Diváky by měly potěšit odkazy na jihlavské reálie a aktuální politickou scénu.

Původní text německého dramatika Paula Pörtnera z roku 1963 pojatý jako detektivní psychodrama rovněž dával prostor divákům, ale hra se velké odezvy nedočkala. Díky dvojici amerických herců a producentů Bruce Jordana a Marylin Abrams dostal Pörtnerův záměr postupně háv jiného žánru a změnil se v crazy komedii plnou herecké improvizace.

Autorem scény v Horáckém divadle je hostující Pavel Kocych, kostýmy navrhla hostující Kristina Matre Křížová. Premiéra začne na velké scéně v sobotu 12. prosince v 19 hodin. Součástí by měl být podpis memoranda o vzájemné spolupráci mezi Krajem Vysočina a Jihlavou. Deklaraci podepíšou hejtman Jiří Běhounek a primátor Rudolf Chloupek.

Foto commons.wikimedia.org

Štítky divadlo, nůžky, premiéra, Jihlava, představení, Petr Novotný, Jiří Běhounek, Rudolf Chloupek, komedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horácké divadlo představí v prosinci premiéru hry Splašené nůžky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.