Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

MFDF 2017: Promítání na netradičních místech, hvězdná porota a více než sto premiér

Tři dny po parlamentních volbách ožije Ji.hlava filmem i diskusemi s tvůrci. 21. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava proběhne ve dnech 24. - 29. října a uvede 342 filmů z 3571 přihlášených titulů, z nichž 70 bude uvedeno ve světové, 22 v mezinárodní a 12 v evropské premiéře. Rezonovat budou politická i výsostně osobní témata.

Mezi nesoutěžními sekcemi ční obsáhlá a objevná retrospektiva francouzského filmaře a antropologa Jeana Rouche, od jehož narození letos uplynulo sto let, a kterou osobně uvede jeho žena Jocelyne Rouche. „Stejných sto let nás dělí od Velké říjnové socialistické revoluce. Proto její ikonu, V. I . Lenina, i její zobrazování v hraných filmech podrobíme detailní analýze napříč filmovým stoletím,” dodává ředitel festivalu Marek Hovorka. Program také nabídne unikátní profil brazilské filmové skupiny Udigrudi i fokus “od Ronalda po Donalda” v sekci Americký rok.

„Filmové festivaly jsou dnes unikátním distribučním místem. Nabízejí nejbohatší výběr často velmi odlišných filmů, doplněných silnou atmosférou a intenzivními diskusemi. Jsou svobodným prostorem, který dopřává divákům zažít skutečné objevování. Zatímco kinodistributoři či televize jsou nucené sázet na jistotu, festivaly jsou prostorem hledání současného filmového výrazu, dnešních témat a nových autorských osobností. I proto hledáme filmy, které jsme sami dosud neviděli,” charakterizuje ji.hlavskou dramaturgii Marek Hovorka.

Letošní program přináší mnoho změn. Například otevření soutěžních sekcí hybridním či hraným filmům s dokumentárním charakterem. A tak se v sekci České radosti potkají díla více dokumentární i více hraná, například Hranice práce Apoleny Rychlíkové, Milda režiséra Pavla Křemena, Skokan Petra Václava a Všechno bude fajn režiséra Robina Kvapila. Právě napětí mezi autenticitou a stylizací nás zajímá, usilují o ni totiž autoři na obou březích kinematografie.

Další novinkou jsou tři nové tematické soutěžní sekce: Svědectví o politice, Svědectví o poznání a Svědectví o přírodě. Tyto tři fenomény jsme si vybrali proto, že podle nás hlavním způsobem ovlivňují budoucnost lidstva v 21. století.

„Velkou radost také máme z nového nadechnutí české dokumentární scény. Letošní soutěž Česká radost přináší 18 snímků, další snímky jsou zařazeny v sekcích Svědectví či Exprmntl.cz. Mnohé z nich hledají velmi osobitou formu filmového vyjádření, podstatná témata i ambici oslovit velké množství diváků. Specifickým faktorem je také touha vyjádřit se k blížícím se parlamentním volbám,” dodává Marek Hovorka.

Soutěžní sekce festivalu:

Česká radost

Sekce Česká radost letos uvede 18 aktuálních snímků tuzemských dokumentaristů. Ti si letos posvítili na špatné pracovní podmínky, na odebírání dětí sociálními pracovníky v Norsku, na otázky související s osobou Andreje Babiše i na Milouše Jakeše.

Opus Bonum

Hlavní soutěžní sekce Opus Bonum nabízí divákům 15 filmů reprezentujících tendence světového dokumentu.

První světla: první velké filmy začínajících dokumentaristů

Sekce První světla představí 10 celovečerních debutů.

Mezi moři: nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy

Soutěžní sekce Mezi moři představí to nejlepší z dokumentárních filmů střední a východní Evropy. Letos uvede 9 snímků.

Svědectví o politice, poznání a přírodě

Tři nové soutěžní sekce Svědectví znamenají novinku letošní Ji.hlavy. Svědectví o politice jsou přehlídkou výrazných dokumentů s politickým přesahem.

Svědectví o poznání jsou soutěžní sekcí filmů, které nově definují žánr vědeckého dokumentu.

Svědectví o přírodě představují letošní dokumenty, které vytříbenými filmovými prostředky hovoří o člověku jako o součásti i úhlavním nepříteli přírody.

Krátká radost: Nominujte na Oscara!

Krátká radost je tradiční soutěžní sekce uvádějící české i zahraniční snímky, které na krátkém formátu zkoumají možnost a sílu dokumentu. Letos poprvé se rozhodovací pravomoc přesouvá k divákům, kteří roli porotce mohou vyzkoušet online do 22. října na serveru DAFilms.cz. Vítězný film získá online distribuci a propagaci v hodnotě 3000 eur a bude tradičně nominován do předvýběru amerických Oscarů v kategorii krátký dokumentární film.

Fascinace: světová soutěž a EXPRMNTL.CZ

Festival tradičně uvádí soutěž experimentálních dokumentů z celého světa: Fascinace. Letos se vybíralo přibližně z tisíce filmů.

Důležité je také zmínit, kdo v tomto ročníku zasedne v porotě.  V mezinárodní pětičlenné porotě sekce Mezi moři zasedne například slovenský režisér, kameraman a pedagog Robert Kirchhoff nebo filmová kritička britského magazínu Screen International Tiffany Pritchardová. Nejlepší český dokument naopak vybere ryze česká porota: mezi hodnotiteli bude Miroslav Janek nebo Krištof Kintera.

Nejlepší experimentální film posoudí tradičně rodinná porota. Do Ji.hlavy se letos vydají Baladránovi: výtvarný umělec Zbyněk Baladrán, pedagožka Petra Baladránová, žačka sedmé třídy Marie Anna Baladránová a student gymnázia Matěj Baladrán. Nebude chybět ani studentská porota sestavená z jihlavských středoškoláků, kteří vyberou nejlepší film ze sekce Česká radost.

Letošní Ji.hlava nabídne také osm „masterclasses”, tedy přednášek filmových profesionálů. Festival tradičně nabízí bohatý program pro filmové profesionály. Ten bude obsahovat celou řadu veřejných i pracovních diskuzí, přednášek a seminářů, zaměřených například na možnosti financování dokumentárních filmů, vliv amerického Netflixu na evropský artový film či trendy v oblasti herního průmyslu a virtuální reality.

Novinkou letošního roku je vzdělávací program zaměřený na mladé filmaře Ji.hlava Academy, jehož lektory budou kameraman Fred Keleman, režisérka Anja Salomonowitz a kritik a dramaturg Luciano Barisone. Čtyřdeního programu se zúčastní více než 30 filmařů ze 160 přihlášených.

Významnou částí profesionálního programu je již třetím rokem Konference Fascinace, setkání distributorů, galeristů, kurátorů a festivalů experimentálních filmů.

Divácky velmi oblíbené jsou akce projektu KineDok. V průběhu celého roku v České republice a dalších 7 evropských zemích vyhledává neobvyklá místa pro projekce a pravidelně tato setkání obohacuje diskuzí s filmaři a odborníky. Podobná událost proběhne v Jihlavě 25. října v kostele Povýšení svatého Kříže. Na programu je film Turismus! ukazující boj chorvatských obyvatel s každoročním přívalem turistů.

Zdroj Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava

Štítky MFDF, dokument, festival, sekce, porota, novinky, film, dokumentární film, volby do Poslanecké sněmovny PČR, filmař, Marek Hovorka, příroda, politika, moře, Vladimir Iljič Lenin, režisér, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MFDF 2017: Promítání na netradičních místech, hvězdná porota a více než sto premiér | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.