Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vysočina přispěje na dokument o Ivě Janžurové, rodačce ze Žirovnice. V kinech bude příští rok

Rada Kraje Vysočina rozhodla o příspěvku ve výši 150 tisíc korun, kterým podpoří vznik dokumentu o herečce Ivě Janžurové, rodačce z Žirovnice na Vysočině. Novinářům to řekla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). Tvůrci filmu Janžurka původně požadovali o 50 tisíc korun víc. Podle Hajnové bude příspěvek nižší s ohledem na to, kolik od kraje dostávají jiní filmaři.

„My jsme se rozhodli film podpořit a směřujeme i k tomu, že bychom se mohli dočkat toho, že by v Jihlavě nebo Žirovnici byla premiéra či předpremiéra tohoto dokumentárního filmu," řekla Hana Hajnová.

Kraj Vysočina od roku 2017 podpořil výrobu a natáčení dalších sedmi filmů, které se natáčely v regionu nebo se věnovaly tématice úzce s ním spjaté.

Celovečerní film režíruje Janžurové dcera Theodora Remundová. „Lidé se jí ptali, proč vlastně není takto delší film o paní Janžurové, a že by byla ta správná, kdo by ho měl udělat. Několik let s tím bojovala, jestli na to má opravdu tu kompetenci. Pak si ale řekla, kdy jindy než teď, protože paní Janžurová už tehdy slavila skoro osmdesátiny," řekla ČTK producentka Alice Zárubová Tabery.

Do kin zamíří dokument Janžurka zjara nebo v létě příštího roku. Záměrem produkce je uvést ho nejprve na festivalech, ideálně na karlovarském.

To, že snímek režíruje někdo, kdo je herečce tak blízký, je podle ní výhodou. Mohl díky tomu vzniknout film upřímný, dojemný, i když někdy konfrontační. „Přijde mi, že ten vztah dcery a matky je právě to, co dělá ten film silným," řekla Zárubová Tabery.

„Ona tu práci miluje." 

Snímek podle ní nemá být medailonkem jedné z nejslavnějších českých hereček. Má přiblížit nejdůležitější události jejího života, ale i práci, které se stále věnuje. „Minulost je tam zachycená spíš přes debaty než jako medailovitě udělaná rekapitulace. A hodně sleduje i to, co v současnosti paní Janžurová dělá, kde dokáže brát sílu na to, aby pokračovala i dnes ve vysokém věku v práci. Je to až obsese, kdy jí to často ani fyzické síly neumožňují, jenže ona tu práci miluje, potřebuje ji a pokračuje v ní," řekla producentka.

Natáčení filmu včetně přípravy trvalo tři roky, teď je ve střižně. Hotový by mohl být na přelomu roku. Jeho dokončení má ulehčit crowfundingová kampaň. „Abychom to vůbec mohli dostříhat a koupit licence na všechny archivy a hudby, které tam používáme," vysvětlila Zárubová Tabery.

Jsem v podstatě samotářka, říká rodačka z Vysočiny Iva Janžurová, která dnes slaví 80. narozeniny

Dnes slaví osmdesátiny oblíbená česká herečka Iva Janžurová, která pochází z Vysočiny, konkrétně z Žirovnice na Pelhřimovsku. Na prahu svého jubilea natočila film o sobě, který režírovala její dcera Theodora Remundová.

Iva Janžurová se narodila 19. května 1941 v Žirovnici na Pelhřimovsku. Vystudovala pražskou DAMU, kterou absolvovala v roce 1963. Po škole nastoupila do divadla v Liberci a odtud se záhy vrátila do Prahy na Vinohrady, kde hned první sezonu dostala roli Jany z Arku a začalo se mluvit o velkém talentu, který zúročila i ve filmu. Natočila jich přes 350. Mezi nejoblíbenější komičky ji zařadila komedie Světáci Zdeňka Podskalského z roku 1969, kde si po boku Jiřiny Bohdalové a Jiřiny Jiráskové zahrála jedno ze tří lehkých děvčat. Od roku 1987 je v souboru Národního divadla. Získala Cenu Thálie a Cenu Alfréda Radoka. Má také České lvy za hlavní role ve filmech Co chytneš v žitě a Výlet. V roce 2015 dostala na festivalu v Karlových Varech cenu za mimořádný přínos českému filmu. Byla uvedena do Dvorany slávy TýTý. V roce 2006 jí prezident republiky udělil medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Letos se stala čestnou občankou Prahy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kultura, film, herečka, dokument, Iva Janžurová, Žirovnice, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina přispěje na dokument o Ivě Janžurové, rodačce ze Žirovnice. V kinech bude příští rok | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.