Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prázdniny v Telči přilákaly asi 10 tisíc návštěvníků. Největší zájem byl o Žalmana, Křesťana a bratry Ebeny

Festival Prázdniny v Telči, který od 28. července nabídl koncerty víc než stovky kapel a interpretů i divadla a který včera skončil, přilákal kolem 10 tisíc lidí. Je to podobně jako loni. Největší zájem byl o koncerty, kde zahráli původní sestava kapely Žalman a spol., Robert Křesťan, bratři Ebenové a Javory. Organizátoři jednají s městem, že v budoucnu může být další scéna na ostrově uprostřed Štěpnického rybníka, řekl zakladatel festivalu Milan Kolář. Festival nabídl při svém 41. ročníku program na pěti scénách.

„Jsme nadšeni, přestože pět dní lilo a byla zima. Dělali jsme si z toho legraci, že letošní Vánoční prázdniny v Telči už byly. Na nádvoří bylo při koncertě Žalmana a Ivana Hlase jen deset stupňů. Pršelo, byla zima a všechno se to odehrálo. Lidé byli fantastičtí, seděli v pláštěnkách. Krásně jsme to přečkali a konec dobrý, všechno dobré, teď jsou tropická vedra. A když jsem viděl včera městečko, to byla horečka sobotní noci, náměstí hučelo, rekordní návštěvnost při Tata Bojs," řekl Milan Kolář.

Na pěti scénách vystoupilo přes 100 muzikantů. Přijeli Hradišťan, Ondřej Havelka, Karel Plíhal, Nezmaři, Ondřej Ruml, Ivan Hlas, Mňága a Žďorp nebo Monkey Business. Hráli na nově opraveném zámeckém nádvoří, na scéně Panský dvůr, další kapely pak na náměstí na Kocouří scéně i na nové scéně U lodiček u rybníka. „Kdybych si měl vybrat jeden koncert, tak Javory. To byla taková pohoda, i když tam bylo hodně lidí, ale tak příjemní! K tomu Spirituál kvartet, krásně se to propojovalo, s elegancí, bez nervů," řekl Kolář. Festival včera po 19:30 zakončil Vlasta Redl.

Program přinesl rovněž pohádky v parku, tvůrčí dílny i noční koncerty, po nichž pak muzikanti často hrají do rána. Letos to byl třeba Víťa Troníček z pardubické kapely Marien, který zpíval u ohně. Na nové scéně U lodiček vystoupilo skoro 50 kapel a písničkářů. „V Telči je tolik krásných zákoutí, tak by byl hřích tady neoživit tu vrbu, jasan, ten ponton. Povedlo se hodně kapel a písničkářů, kteří do té atmosféry dokonale zapadají a lidé zpívají s nimi, dají si palačinku, kafíčko, vínečko," řekl Kolář ke scéně U lodiček.

Další menší scény 

Organizátoři plánují další menší scény. Třeba ostrov na Štěpnickém rybníce. „Dlouho o něm mluvíme, kdysi jsme tam nějaké akce udělali, museli jsme postavit lávku nebo jsme tam jezdili na lodičkách. Bavíme se o tom s městem už třetí rok a třeba se toho dožijeme, že by další hraní a kavárnička mohly být tam," řekl Kolář. Po městě hrají také pouliční hudebníci, u brány v neděli třeba flašinetář. V historickém centru je mnoho domů, jejichž součástí jsou zahrady, i tam lze dělat koncerty. „Telč je vlastně vodní pevnost. Má věže, které jsou jako stožáry, mezi nimi by se dalo natáhnout lano s vlaječkami, z jedné věže na druhou by mohl jít provazochodec," řekl Milan Kolář.

Při festivalu jsou ve městě plné i všechny ubytovací kapacity, jak řekl Kolář. Rušno je též kolem desítek stánků. Nižší stovky káv denně prodal v pojízdném voze nazvaném Kafetérie Miloslav Brtník z Hradce Králové. „Bylo to podobně jako loni, ale tržby se víc houpaly. Hlavně jsem pociťoval, že tu (na náměstí) není tolik lidí jako loni, což bylo zvláštní. Festival se začíná trošku víc rozrůstat - viz scéna u lodiček - a lidé jsou víc rozprostření," řekl Miloslav Brtník.

K festivalu patří i závody na dračích lodích, charitativní Běh městem šťastných lásek nebo výlety parní lokomotivou. Pije se z vratných kelímků s festivalovými logy. Zájem o ně byl včera odpoledne při výprodeji festivalového zboží, jako jsou také trička, mikiny, plátěné tašky, samolepky nebo magnetky. 

V pláštěnce nebo s deštníkem. Letošní deštivý Běh městem šťastných lásek přinesl skoro 400 tisíc korun

Téměř 900 lidí se zúčastnilo sedmého ročníku benefičního Běhu městem šťastných lásek, který se konal v královském městě Vysočiny – v Telči. Výtěžek z akce, která se koná vždy na přelomu července a září, činil letos 384 400 korun. Peníze...

Letos se několikrát četly básně. „Snažíme se za setmění zasévat poezii, když je nad námi hvězdný majestát. S láskou a úctou vzpomínáme na Mirka Kováříka, který nás k tomu přivedl. Byl úžasný, inspiroval nás, snažil se autorům pomáhat v pořadu Zelené peří. Chceme na to vzpomenout a možná inspirujeme mladé, aby si mohli přečíst i své básničky," řekl Kolář.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Prázdniny v Telči

Štítky prázdniny, hudba, festival, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdniny v Telči přilákaly asi 10 tisíc návštěvníků. Největší zájem byl o Žalmana, Křesťana a bratry Ebeny | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.