Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Třebíči se po dvou letech vrátila na most zrestaurovaná socha svatého Jana Nepomuckého

Na Podklášterský most v centru Třebíče se v pátek vrátila barokní socha svatého Jana Nepomuckého. V dílně restaurátorů Jana a Petry Vodáčkových v Kamenném Malíkově u Jindřichova Hradce byla téměř dva roky. Obnovení této památky bude město stát bezmála půl milionu korun.

Ve městě a jeho okolí je podle starosty poměrně široký soubor barokních soch a město má plán, jak o ně pečovat. „Třebíč je historické město, máme tu historii poměrně bohatou a naší povinností je dělat všechno pro to, abychom to zachovali i pro naše potomky," uvedl starosta Třebíče Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Skoro třímetrovou sochu světce s podstavcem přivezlo nákladní auto s hydraulickým ramenem dvě hodiny před polednem. Na nízkou žulovou patku na mostě osadili pracovníci nejdřív podstavec s erbem donátorů z rodu Waldsteinů, pak vyzvedli sochu a na závěr nad její hlavu restaurátor osadil pozlacenou svatozář s pěti hvězdami, které patří mezi atributy světce.

Vápencová socha svatého Jana Nepomuckého je z roku 1704. Podle restaurátora váží okolo 1,5 tuny. „Restaurování bylo náročné, proto jsme ji měli v ateliéru dva roky, spolupracovali jsme na tom s mojí ženou," řekl Jan Vodáček. Nejdřív dělali podrobné zkoušky, aby se správně rozhodli, jakou cestou se při čištění vydat. „Bylo tam několik předchozích restaurátorských zásahů ještě z minulé éry, kdy to bylo spravené šedým cementem. Takže jsme všechno odstranili, odholili na čistý kámen. Většina doplňků se doplňovala nově," uvedl.

Socha svatého Jana Nepomuckého byla nejdřív sundaná kvůli rekonstrukci mostu přes řeku Jihlavu, která byla dokončená v roce 2017. Do restaurátorské dílny ji město nechalo odvést v listopadu 2021.

Vloni nechala Třebíč znovu nakonzervovat sousoší svatého Šebestiána a opravit sousoší Piety a svatého Jana Nepomuckého na přístupovém mostku k třebíčskému zámku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Třebíč

Štítky ČR, památky, správa, Třebíč, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Třebíči se po dvou letech vrátila na most zrestaurovaná socha svatého Jana Nepomuckého | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.