Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zřícenina hradu Štamberk na Jihlavsku má zajištěné zdivo. Zlepšily se i přístupové cesty

Na zřícenině hradu Štamberk jsou nově zajištěné zbytky zdiva, aby se dál nerozpadalo. Zlepšily se přístupové cesty na kopec a návštěvníci památky se při špatném počasí mohou schovat pod přístřeškem, který pro tuto lokalitu navrhl krajinný architekt, řekl Jan Švaříček, jenž dotovaný projekt přibližně za šest milionů korun za Mikroregion Telčsko koordinoval. Nyní pracuje jako místostarosta Moravských Budějovic (bezpartijní).

Hrad Štamberk byl poničený v 15. století. Zdivo, které zůstalo, je teď vyspárované a zpevněné. Přístupové cesty byly upravené tak, aby se turisté mohli v těžkém terénu líp pohybovat, uvedl Švaříček. Zachované byly také některé odkazy na provedený archeologický výzkum.

„Bylo tam spoustu archeologických sond. U některých jsme se dohodli, že budou zakonzervované, aby byly prezentovatelné turistům," řekl Jan Švaříček. Návštěvníci si tak mohou udělat lepší obrázek o někdejším uspořádání objektu. O kamenném moři a dalších zajímavostech lokality se zříceninou mezi obcemi Lhotka a Řásná se dočtou na osazených informačních panelech.

Projekt, který uskutečňoval mikroregion přibližně dva roky, obsahoval i další aktivity. Nová naučná stezka v Mrákotíně je zaměřená na tamní slavnou těžbu žuly, další naučná stezka pod premonstrátským klášterem v Nové Říši je věnovaná bylinám a významu včel. Nad Urbanovem vzniklo vyhlídkové místo.

O propagaci cestovního ruchu v této části Jihlavska a v okolí Počátek na sousedním Pelhřimovsku se od letoška začíná starat nová destinační společnost Kraj pod Javořicí, zahrnuje území 72 obcí. „Javořice je takové přirozené centrum naší oblasti," řekl manažer společnosti Luděk Rux. Zakládajícími městy jsou Telč, Třešť a Počátky.

Je to čtvrtá destinační společnost v Kraji Vysočina. Na Žďársku funguje Koruna Vysočiny, na Třebíčsku destinační kancelář Třebíčsko - Moravská Vysočina a na Pelhřimovsku působí Vysočina West.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto telc.eu

Štítky Štamberk, památka, turistika, správa, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zřícenina hradu Štamberk na Jihlavsku má zajištěné zdivo. Zlepšily se i přístupové cesty | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.