Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dvě ceny Anděl míří do Jihlavy. Trio 58G má nejlepší rapovou desku i největší přízeň fanoušků

Hned dvakrát zabodovala při sobotním předávání cen Anděl jihlavská formace 58G. Získala sošku za nejlepší rapovou desku a Cenu fanoušků, kde hlasuje veřejnost. Na hudební scéně se trio 58G pohybuje tři roky a publikum i odbornou porotu zaujalo aktuální deskou City Park z konce října 2022.

Desku, kterou trio TK27, Humla a Doktor představilo loni na podzim, sklidila velký ohlas mezi fanoušky rapu i mezi kritiky. Přináší surovou podobu rapu bez příkras, která vychází z dění v jihlavských ulicích.

Jak uvádí server aktuálně.cz, název desky odkazuje k obchodnímu centru City Park, kde se členové formace potkávali. TK27 alias Tomáš Kučera bydlel nedaleko a měl k němu protichůdný vztah. Na jednu stranu ho nenáviděl, na druhou stranu budova hrála důležitou roli v kamarádství mezi členy 58G. 

Cena Anděl
Vyhlašuje se od roku 1991. Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. Anděla v kategorii Skupina s nahrávkou Kusy radosti získala Vypsaná fixa. Cenu v kategorii Sólová interpretka získala Lenny za album Heartbreak Culture. Objevem roku je rapper s moldavskými kořeny Calin. Sošku za nejlepší videoklip si odnesl hudebník Lazer Viking za klip k písni Yr Body režisérky Jay Walker. V kategorii Alternativa a elektronika získala již potřetí sošku Kalle s albem Under The Black Moss, v kategorii Folk uspěl Robert Křesťan & Druhá tráva s deskou Díl druhý. Nejlepší jazzovou nahrávkou se stalo Štěstí od Štěpánky Balcarové, rockovou deskou Grrrotesky od skupiny Insania a rapovou City Park od formace 58G. V kategorii Klasika uspělo album Mysterium času symfonika Miloslava Kabeláče, kterou natočil Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Marko Ivanovićem. Do Síně slávy uvedl prezident Petr Pavel herce, dramatika, spisovatele a textaře Zdeňka Svěráka. O vítězích letos pod dohledem notáře rozhodovalo 493 akademiků.
zdroj: ČTK

Jak server dále zmiňuje, Tomáš Kučera je zároveň fobalistou ligových Teplic. Před několika lety se sportovní kariérou málem sekl, když mezi fotbalovými tréninky hrával sety na večírcích v Jihlavě a hudba jej pohltila. Nakazil také parťáky Humlu a Doktora. 

Číslo z názvu 58G odkazuje také na Jihlavu, a to k začátku poštovního směrovacího čísla Jihlavy, kde se Tomáš Kučera, producent Humla i raper Doktor potkali a prožili formativní léta. Na rapové scéně se začali pohybovat v roce 2020. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook 58G

Štítky Anděl, Jihlava, cena, rap, 58G, City Park, Tomáš Kučera, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě ceny Anděl míří do Jihlavy. Trio 58G má nejlepší rapovou desku i největší přízeň fanoušků | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.