Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Červené Řečici skončila oprava zámku, příští rok bude přístupný veřejnosti

V Červené Řečici na Pelhřimovsku skončila oprava hlavní části zámku za více než sto milionů korun. Od léta příštího roku bude po desítkách let poprvé přístupný veřejnosti. Družstvo Zámek Šebestián, které je vlastníkem památky, chce v její rekonstrukci pokračovat. Stejně jako na první část opravy bude usilovat o dotace.

Opravené jsou interiéry zámku, v jehož severním křídle bude historická expozice, fasády i střechy. Návštěvníci do něj budou moci poprvé zřejmě v červnu příštího roku. Sály se ve shodě s památkáři vrátily ke své původní barevnosti, v některých jsou repliky původních malovaných podlah. Instalovaná jsou i dochovaná kachlová kamna.

Nyní se pracuje na přípravě expozic, měly by odpovídat současnému trendu, kterým jsou interaktivní prezentace. Výstavy by měl doprovázet videomaping.

„Stavební práce byly ukončené k 31. říjnu, z pohledu nějakých záručních oprav čekáme, že ještě na jaře přijde nějaká kontrola a drobné opravy, teď se věnujeme prezentaci a chybí nám vysoutěžit mobiliář," řekl za družstvo Daniel David

Očekává, že zámek bude celoročně zaměstnávat správce, přes hlavní turistickou sezonu navíc další tři nebo čtyři pracovníky. O přesné podobě provozu zámku ale podle Davida ještě nemá družstvo představy.

„Pro nás je to trochu složité v tom, že nevíme, kolik nás bude stát elektřina, kolik nás bude stát voda, kolik lidí přijde, protože ten zámek byl dvacet třicet let zavřený, takže nevíme, jak to bude vypadat," řekl David.

Už to není ruina

Zpřístupnění zámku vítá i město Červená Řečice. „Jsme rádi, že je zámek opravený a při průjezdu Červenou Řečicí tady stojí pěkná stavba, a ne ruina, která tady v minulosti byla. Věřím, že to přispěje k tomu, že tady bude nějaká návštěvnost, že to Červené Řečici přinese určité oživení a zpestření," řekla starostka Zdeňka Bečková.

Zámek podle ní bude možné využívat k pořádání svatebních obřadů nebo slavností pořádaných městem.

Družstvo Zámek Šebestián vlastní zámek, který je od roku 2014 národní kulturní památkou, dvanáct let. Doposud investovalo s přispěním ministerstva kultury například do odstranění havarijního stavu střech.

Zámek stojí na místě původní tvrze v lokalitě spravované pražským biskupstvím a arcibiskupstvím už ve 12. století. Na počátku 16. století se stala Řečice sídlem potomků Arnošta z Leskovic, později výhradě jeho syna Šebestiána.

POZNÁMKA: Fotografie použity se souhlasem Masák & Partner, s.r.o.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jaroslav Svěrek | Zdroj www.ctk.cz

Štítky zámek, památky, stavby, Červená Řečice, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Červené Řečici skončila oprava zámku, příští rok bude přístupný veřejnosti | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.