Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Nad dálnicí D1 se vznášel vrtulník. Akce Vrtule odhalila 45 hříšníků za volantem

Na chování řidičů v modernizovaných úsecích dálnice D1 se zaměřili policisté v pondělí 30. září, a to v rámci dopravně bezpečnostní akce Vrtule. Nasazený byl i policejní vrtulník.

Jeho posádka sledovala dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích ze vzduchu a zjištěná porušení předávala policistům, kteří byli zaparkovaní na dálnici. „Do akce se zapojili také policisté z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina se speciálním laserovým radarem, pomocí něhož měřili dodržování nejvyšší povolené rychlosti v modernizovaných úsecích. Při překročení povolené rychlosti informace o vozidle přestupce předávali hlídkám, které zjištěné dopravní přestupky následně řešili. Policisté v rámci akce zjistili 45 přestupků, z nichž se největší počet týkal překročení nejvyšší povolené rychlosti v modernizovaných úsecích, kde je povolená nejvyšší rychlost 80 kilometrů v hodině,“ jmenuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Celkem 12 přestupků se týkalo jízdy nákladních nebo dodávkových aut v levém jízdním pruhu v místech, kde je dopravní značkou povolena jízda vozidlům o šířce maximálně 2,20 metru. Právě porušování zákona o provozu na pozemních komunikacích v úsecích, kde probíhá modernizace v kombinaci s nepozorností řidičů, má za následek zbytečné dopravní nehody, jejichž odstraňování pak výrazně komplikuje průjezdnost dálnice.

„Nasazení policejního vrtulníku jsme využili především k monitorování chování řidičů nákladních vozidel, kteří často bezdůvodně využívají k jízdě levý jízdní pruh, a brání tak na dálnici v plynulosti provozu. Navíc, když dojde na dálnici, zejména v úsecích v opravě, k nějaké dopravní nehodě nebo jiné mimořádné události, kamiony nám pak blokují oba zúžené jízdní pruhy a komplikují nejen příjezd složek integrovaného záchranného systému na místo, ale také odstraňování následků nehod,“ uvedl Jaroslav Nesiba, zástupce vedoucího dálničního oddělení Velký Beranov.

S intenzivními kontrolami, které budou zaměřeny na chování řidičů v modernizovaných úsecích dálnice D1, musí řidiči počítat i v dalším období.

Foto Policie ČR

Štítky Vrtule, policie, kontrola, vrtulník, dálnice, Dálnice D1, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nad dálnicí D1 se vznášel vrtulník. Akce Vrtule odhalila 45 hříšníků za volantem | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.