Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

U chystaného dopravního terminálu v Jihlavě úřady posoudí dopady na okolí

U připravovaného dopravního terminálu v Jihlavě posoudí úřady možný dopad na okolí. Terminál plánovaný v místě městského vlakového nádraží by měl vlakovou dopravu propojit s linkovými autobusy a MHD. Přestavbu bude z části platit město, další investice zajistí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Jak vyplývá z informačního systému EIA, město teď nechalo prověřit možné dopady záměru na životní prostředí.

Krajský odbor životního prostředí podle zveřejněných materiálů očekává do 4. října od samospráv, dotčených úřadů i veřejnosti vyjádření k tomu, zda je nutné vlivy tohoto záměru na životní prostředí posuzovat podle zákona o EIA.

Architektonickou studii dlouho připravovaného terminálu představilo minulé vedení radnice loni v dubnu. Město chtělo na své stavby v tomto projektu původně využít okolo 100 milionů z evropských fondů. Kvůli obavám, že by dotaci v tomto programovém období Jihlava na terminál nestihla vyčerpat, letos zastupitelé města rozhodli o tom, že tyto peníze využijí na jiné městské projekty. Na terminál chce město žádat o dotace v příštím evropském programu, který má fungovat od roku 2021.

„My jsme k tomu přesunu sáhli z toho důvodu, abychom měli jistotu, že opravdu budeme schopni ty peníze vyčerpat," řekl dnes náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS). Jinak se podle něj nic nemění, příprava stavby dopravního terminálu pokračuje. "Projektujeme, máme plánovací smlouvu se SŽDC," řekl.


Přípravu centrálního dopravního terminálu v Jihlavě zdržel výběr projektanta

Jihlava bude hledat jiné využití pro zhruba 100 milionů korun z evropských fondů, které měla dostat na vytvoření centrálního dopravního terminálu v místě městského vlakového nádraží. Nechce o peníze přijít v případě, že by se stavbu nepodařilo...

SŽDC letos muselo opakovat zadávací řízení na vypracování projektové dokumentace, protože v prvním kole nedostalo nabídky. ČTK to v červnu řekl mluvčí státní organizace Marek Illiaš. Tehdy také uvedl, že zahájení investice v Jihlavě SŽDC předpokládá ve druhé půli roku 2021 a dokončení v polovině roku 2023. Správa železniční dopravní cesty by měla zajistit úpravy kolejiště a stavbu nové výpravní budovy.

Investice SŽDC budou podle náměstka kolem miliardy korun. Další stavby, které by v místě terminálu mělo v několika etapách udělat město, včetně nových silničních propojek, by podle hrubého odhadu mohly být za 400 milionů korun.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky terminál, nádraží, životní prostředí, doprava, posudek, Správa železniční dopravní cesty, Jihlava, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U chystaného dopravního terminálu v Jihlavě úřady posoudí dopady na okolí | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.