Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Přípravu centrálního dopravního terminálu v Jihlavě zdržel výběr projektanta

Jihlava bude hledat jiné využití pro zhruba 100 milionů korun z evropských fondů, které měla dostat na vytvoření centrálního dopravního terminálu v místě městského vlakového nádraží. Nechce o peníze přijít v případě, že by se stavbu nepodařilo uskutečnit včas, řekl náměstek jihlavské primátorky Petr Laštovička (ODS). Na projektu s městem spolupracuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), která nyní opakuje zadávací řízení na vypracování projektové dokumentace.

„Důvodem je skutečnost, že v prvním kole zadávacího řízení SŽDC bohužel neobdržela žádné nabídky,“ sdělil mluvčí státní organizace Marek Illiaš. Dodal, že zahájení této stavby správa dopravní cesty předpokládá ve druhé polovině roku 2021 a její dokončení v polovině roku 2023.

Podle Laštovičky už jsou předpokládané termíny napnuté a opakované řízení bude představovat asi půlroční zpoždění. „A díky tomuto zpoždění je nemožné ukončit stavební práce do června 2023, do kdy má město alokovanou dotaci na výstavbu té své části centrálního dopravního terminálu,“ uvedl Petr Laštovička.

Město by podle náměstka proto mělo připravené dotační peníze využít na jiné projekty, například na stavbu parkoviště nebo obnovu vozového parku MHD. O peníze na terminál by pak Jihlava požádala v novém programovém období. „Takže o tu dotaci nepřijdeme,“ uvedl Laštovička.

PSALI JSME: Centrální dopravní terminál v Jihlavě má zelenou. Sloužit by měl v roce 2023

Terminál plánovaný v místě železniční stanice Jihlava - město, by měl kromě vlakové dopravy propojit linkové autobusy a MHD, počítá se tam i s osobní dopravou a cyklisty. Architektonickou studii terminálu představilo minulé vedení jihlavské radnice loni v dubnu. Část stavby by mělo zajišťovat město, nákladnější práce, včetně modernizace kolejiště, připadají SŽDC. Laštovička uvedl, že město projektanta vybraného má, je to firma PK Ossendorf.

Oznámení o zahájení nového zadávacího řízení týkajícího se vypracování dokumentace na modernizaci železniční stanice Jihlava - město bylo ve věstníku veřejných zakázek zveřejněno počátkem měsíce. Jde o zakázku v předpokládané hodnotě 47,5 milionu korun. Zájemci mohou předkládat nabídky do 1. července.

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky terminál, nádraží, projektant, studie, zdržení, doprava, Jihlava, Správa železniční dopravní cesty, peníze, železniční stanice, výběrové řízení, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přípravu centrálního dopravního terminálu v Jihlavě zdržel výběr projektanta | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.