Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Policisté na dálnici D1 kontrolovali řidiče. Nasazen byl také vrtulník

Policisté na Vysočině se v neděli 2. září účastnili mimořádné dopravně bezpečnostní akce, a to od 13 hodin na dálnici D1. Na všechny účastníky silničního provozu dohlíželi až do večerních hodin. Zapojen byl také policejní vrtulník. Došlo i na pokutu.

„Policisté z dálničního oddělení Velký Beranov ve spolupráci s Leteckou službou Policie České republiky se zaměřili především na chování řidičů v modernizovaných úsecích dálnice D1. Do akce byl nasazen také policejní vrtulník, jehož posádka sledovala dodržování  zákona o provozu na pozemních komunikacích ze vzduchu a zjištěná porušení předávali policisté k realizaci hlídkám na dálničním tělese. Vzhledem ke zhoršujícímu se počasí vrtulník kvůli špatným letovým podmínkám akci ukončil krátce po patnácté hodině a akce pokračovala prostřednictvím policejních hlídek na dálničním tělese,“ upřesnila Dana Čírtková, policejní mluvčí.

Na vysočinském úseku dálnice D1 řidiče kontrolovalo celkem sedm policejních hlídek včetně dvou policejních motocyklů, vozidel Škoda Superb v civilním provedení pro skrytý dohled a také specializované vozidlo Mercedes Benz určené pro kontrolu kamionové dopravy.

Odpoledne kolem čtrnácté hodiny policisté kontrolovali slovenský  kamion, který převážel maso ze Španělska.  Kontrolou policisté zjistili, že řidič nedodržel bezpečnostní přestávky tak, jak mu ukládají právní předpisy. „Policisté uložili řidiči pokutu v příkazním řízení a dopravci uložili kauci ve výši 12 tisíc korun,“ pokračuje Čírtková.

Policejní vrtulník policie využila především k monitorování chování řidičů nákladních vozidel, ale také autobusů a dodávkových vozidel, kteří často bezdůvodně využívají k jízdě levý jízdní pruh, a brání tak na dálnici v plynulosti provozu. „Navíc, když dojde na dálnici, zejména v úsecích v opravě, k nějaké dopravní nehodě nebo jiné mimořádné události, kamiony nám pak blokují oba zúžené jízdní pruhy a komplikují nejen příjezd složek integrovaného záchranného systému na místo, ale také odstraňování následků nehod. Přestupky, které zaznamená policista ve vrtulníku, jsou předávány hlídce na dálnici, která dané přestupky s řidičem řeší,“ líčí Čírtková.

Po celé odpoledne byla jedna policejní hlídka – policisté z oddělení silničního dohledu – na 104. kilometru dálnice D1. Jedná se o úsek, kde probíhá modernizace dálnice. „Společně s policisty zde byla také připravena smluvní odtahová služba pro případ, že by v místě dopravního omezení došlo k nějaké dopravní nehodě nebo jiné mimořádné události,“ uzavřela s další informací Dana Čírtková.

Foto Policie ČR

Štítky kontrola, policie, D1, dálnice, provoz, vrtulník, Dálnice D1, Kraj Vysočina, Policie České republiky, Mercedes-Benz, Velký Beranov, Španělsko, Škoda Superb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Policisté na dálnici D1 kontrolovali řidiče. Nasazen byl také vrtulník | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.