Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Šestici vyřazených trolejbusů darovala Jihlava na Ukrajinu, budou součástí tamní MHD

Do ukrajinského Ivano-Frankivsku zamířilo šest patnáct let starých trolejbusů z Jihlavy, které byly vyřazeny a vzhledem k dotačním podmínkám nebylo možné je prodat.

Dopravní podnik daroval trolejbusy na Ukrajinu prostřednictvím Dobročinného fondu ViZa. „Po Jihlavě jezdily vozy patnáct let a kvůli značenému opotřebení byly v roce 2024 nahrazeny novými parciálními,“ řekla Lucie Maxová z jihlavského magistrátu.

Staré vozy byly nahrazeny moderní, pořízenými z projektu Parciální trolejbusy v Jihlavě II. „V jeho podmínkách bylo jasně definováno, že vozy, které nové nahradí, musejí být buď ekologicky zlikvidovány, nebo bezúplatně převedeny do zemí mimo Evropskou unii,“ vysvětlil ředitel Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner. Na Ukrajině budou vozy součástí městské hromadné dopravy.

Darování se podařilo zprostředkovat a zadministrovat za velkého přispění Dobročinného fondu ViZa, dopravu do Ivano-Frankivsku si zajistila ukrajinská strana. „Téma darování vyřazených trolejbusů se plánovalo už delší dobu. Nemám rád plýtvání, a proto jsme se rozhodli trolejbusy darovat tam, kde mohou dál posloužit a přinést užitek,“ dodal jihlavský radní Vojtěch Prchal (ODS + KDU-ČSL).

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Města Jihlava | Zdroj Město Jihlava

Štítky trolejbusy, vyřazené, Ukrajina, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šestici vyřazených trolejbusů darovala Jihlava na Ukrajinu, budou součástí tamní MHD | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.