Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Po Jihlavě jezdí šest závadných trolejbusů. Omlouváme se, chyba není na naší straně, říká dopravní podnik

Šest nových trolejbusů, které jsou v jihlavské MHD v provozu od konce minulého roku, má závady. Dopravní podnik města Jihlavy místo nich musí opakovaně nasazovat staré naftové autobusy. Firma Tram for envi, jež trolejbusy dodala, má komplikace se subdodavatelským řetězcem a nezvládá záruční opravy, kterých je nezvykle mnoho. Uvedl to ředitel jihlavského dopravního podniku Radim Rovner v tiskové zprávě. Vyjádření dodavatele ČTK zjišťuje.

Jde o šest parciálních trolejbusů, které mohou jet část cesty i bez trolejí. Dopravní podnik je dostal se zpožděním. Smlouvu na nové trolejbusy podepsal v dubnu 2021. „Trolejbusy nám dodali až na poslední chvíli na konci roku 2023 a celý rok 2024 se potýkáme s problémy a poruchami," uvedl Radim Rovner.

V jihlavské MHD slouží trolejbusy a autobusy. Trolejbusové tratě se krajské město chystá v příštích třech letech rozšířit o víc než tři kilometry. Vloni měl městský dopravní podnik podle výroční zprávy 40 autobusů a 45 trolejbusů.

Problémy s bateriemi či trakčními motory 

Opakovaně se u těchto trolejbusů podle dopravního podniku projevují závady s bateriemi, trakčními motory, sběrači a s elektrickou výzbrojí vozu. „Omlouváme se cestujícím za náhradní autobusovou dopravu, ale chyba není na naší straně," vysvětluje Rovner. Uvedl, že se u těchto trolejbusů počítalo s podstatně vyšším nájezdem kilometrů, ale odpovídá jen asi 60 procentům výkonů starších parciálních trolejbusů.

„Je již více než zřejmé, že jde o špatně poskládané prototypové řešení trolejbusu od různých subdodavatelů, kteří nestíhají dodávat nové nebo opravovat porouchané díly," uvedl ředitel. Dodal, že náklady za náhradní autobusovou dopravu a vícenáklady spojené s odstávkami nejnovějších bateriových trolejbusů už jsou za mnoho set tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením města Jihlava

Štítky závada, MHD, trolejbusy, autobusy, doprava, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Jihlavě jezdí šest závadných trolejbusů. Omlouváme se, chyba není na naší straně, říká dopravní podnik | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.