Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

VIDEO: Na D1 přibyly další značky, které řidičům kamionů zakazují předjíždění. Celkem jich bude 250

Na vybraných úsecích dálnice D1 od podzimu loňského roku platí zákaz předjíždění nákladních vozidel nad 3,5 tuny. Na to upozorňují značky, které řidičům kamionů zakazují předjíždět v době od 6 do 22 hodin. Dnes dopoledne začala druhá etapa osazování těchto značek, konkrétně na 140. kilometru ve směru na Prahu. Během května přibude 250 takových značek.

„Dnes v 10 hodin zde začala druhá etapa osazování zákazu předjíždění nákladních vozidel nad 3,5 tuny na zbylé úseky dálnice D1 mezi kilometry 21-230, a to tam, kde nebyly po první etapě. V první etapě byly osazeny značky mezi kilometry 90 až 112 a mezi kilometry 141 až 182, to znamená, že nyní ve druhé etapě osazujeme zákaz předjíždění mezi kilometry 21 až 90 a 112 až 141 obousměrně, tedy na Prahu i na Brno,“ řekl novinářům dnes dopoledne Jan Rýdl, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl při dopoledním osazování nových dopravních značek 

V návaznosti na umístění dalších značek dodal, že jde o plošný zákaz předjíždění. „Vyjma míst, kde jsou typicky více než dva jízdní pruhy, kde je stoupání. To znamená, že ve směru na Prahu může nákladní doprava předjíždět celkem na 28 kilometrech a ve směru na Brno celkem na 38 kilometrech,“ zmínil Rýdl.

Během druhé etapy, která bude probíhat celý květen, pracovníci firmy Zlinmark na místo osadí zhruba 250 kusů značek, podobný počet byl použitý i během první podzimní etapy v loňském roce.

Zatím nebylo možné betonovat 

„Na nových výše zmíněných úsecích bude rozmístěno značení tak, aby celá dálnice mezi kilometry 21 až 230 byla takto ošetřena podle rozhodnutí silničního správního úřadu, pro dálnice je to Ministerstvo dopravy ČR. A zároveň během května vysoutěžená firma, s níž jsme podepsali smlouvu, zároveň osadí všechny dopravní značky, které jsme instalovali v první etapě na začátku zimy a které byly osazeny jako dočasné, protože nebylo možné betonovat. Všechny tyto značky z první etapy teď půjdou do trvalého zapuštění, to znamená, v drtivé většině to jsou betonové patky,“ popsal mluvčí ŘSD postup prací.

Je dobře, že se podél dálnice instalují značky zakazující předjíždění kamionů?

Celkem hlasovalo155 čtenářů

Zákaz předjíždění pro kamionovou dopravu se v tomto roce objeví i na jiných českých dálnicích, konkrétně půjde o dálnici D2, D8 a D11. K tomu Rýdl poznamenal, že druhé dvě, tedy D8 a D11, zčásti už osazené jsou.

Zákaz předjíždění nákladních vozidel nad 3,5 tuny platí s okamžitou platností od chvíle instalace dopravní značky.

ŘSD velmi úzce spolupracuje s dopravní policií. „Na ní v tuto chvíli bude prosazení, respekt a dodržení dopravního značení. Musím velmi poděkovat a ocenit práci policie, a to hned od zahájení té první etapy v minulém roce. Toto opatření si, dle mého subjektivního názoru, prosadila nikoliv nějakým dopravním terorem, ale citlivým a přitom rozhodným způsobem,“ poznamenal Rýdl.

Značky v druhé etapě osazují pracovníci společnosti Zlinmark. Ti během prvních 14 dnů provedou výkopy základových konstrukcí dopravních značek. „A provedeme a osadíme základové konstrukce. A během 14 dnů už bychom měli osazovat samotné značky do patek,“ popsal za Zlinmark Lukáš Vonderka.

Za porušení zákazu předjíždění lze uložit pokutu až 5 500 korun a řidič dostane šest trestných bodů

Omezení pro řidiče 

Umístění značek přinese řidičům částečné omezení. „S ním musí řidiči počítat u značek, které jsou na krajnici. Omezení se bude týkat pouze odstaveného pruhu, takže plynulost dopravy by neměla být omezena. Značky, které jsou ve středovém dělicím pásu, tak tam musíme dopravu omezit. Tam musíme uzavřít rychlý pruh. S ŘSD jsme vytipovali jako ideální dobu víkendy a jsou to doby mimo dopravní špičku. Takže doprava bude omezena co nejméně,“ poznamenal Vonderka.

Za porušení zákazu předjíždění lze uložit pokutu až 5 500 korun a řidič dostane šest trestných bodů

Kontrolám dodržování zákazu předjíždění kamionů se věnují dálniční policisté z Velkého Beranova stejně jako jejich kolegové z oddělení silničního dohledu, a to v rámci běžné služby, případně během mimořádných dopravně bezpečnostních akcích.

Za porušení zákazu předjíždění lze uložit pokutu až 5 500 korun a řidič dostane šest trestných bodů.

„Od 1. ledna do 26. dubna 2024 uložili policisté DO Velký Beranov 757 pokut v příkazním řízení za 3 509 000 korun a čtyři porušení oznámili správnímu orgánu. Od 1. ledna do 26. dubna 2024 uložili policisté oddělení silničního dohledu 178 pokut v příkazním řízení za 886 tisíc korun a dvě porušení oznámili správnímu orgánu,“ shrnula policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že celkem policisté na Vysočině uložili za 935 pokut v příkazním řízení za 4 395 000 korun. „A šest porušení jsme oznámili správnímu orgánu,“ dodala Čírtková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky dálnice, D1, předjíždění, značka, zákaz, kamion, nákladní, doprava, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na D1 přibyly další značky, které řidičům kamionů zakazují předjíždění. Celkem jich bude 250 | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.