Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku vyjde takřka na 2,8 miliardy korun. Vlaky pak pojedou až 160km/h

Rekonstrukce osmikilometrového úseku železnice mezi Přibyslaví a Pohledem na Havlíčkobrodsku vyjde takřka na 2,8 miliardy korun. Zhotovitelem, kterého vybrala Správa železnic, bude společnost Chládek & Tintěra. Rekonstrukce umožní zvýšit rychlost vlaků ze 100 až na 160 kilometrů v hodině. Přestavovat se budou také obě stanice a zastávky mezi nimi. Stavební práce začnou v dubnu a potrvají do konce roku 2026. V tiskové zprávě to za Správu železnic uvedla mluvčí Nela Eberl Friebová.

Rekonstruovat se budou koleje, mosty, nadjezdy i trakční vedení. Stavební firma také přestaví všechna nádraží. Trať získá nové zabezpečovací zařízení. V Přibyslavi budou po rekonstrukci opravená obě nástupiště a podchod bude doplněný o výtah.

Nabídka vybrané společnosti byla 2,771 miliardy korun, nejvyšší přípustná nabídková cena byla o více než 230 milionů korun vyšší.

„Zastávka v Přibyslavi získá dosud chybějící podchod, celková rekonstrukce čeká rovněž zastávku Stříbrné Hory. Ve stanici Pohled se vybuduje nové nástupiště, přístupné podchodem s výtahy. Součástí stavby jsou také nezbytné úpravy nádražních budov v Přibyslavi a Pohledu pro umístění technologií," uvedla mluvčí Nela Eberl Friebová. 

Hlavní výluka začne v červnu 

Provoz vlaků bude během stavebních prací veden po jedné koleji. „Hlavní výluka začne letos v červnu, nejintenzivnější práce potrvají celý příští rok a částečně i v roce 2026," dodala mluvčí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto cestamipromen.cz

Štítky ČR, železnice, rekonstrukce, nádraží, stavby, Vysočina, Přibyslav, Pohled

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce trati na Havlíčkobrodsku vyjde takřka na 2,8 miliardy korun. Vlaky pak pojedou až 160km/h | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.