Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Vysočině vzniknou kvůli přepravě dílů pro Dukovany i dočasné objízdné trasy

Kvůli přepravě těžkých a rozměrných dílů pro nový jaderný zdroj Dukovan bude na Vysočině potřeba kromě chystané přestavby úseků silnic vytvořit i dočasné komunikace. Náklad po nich bude objíždět mosty u Štoků, Měšína a Velkého Beranova, kde by jinak neprojel. Až bude transport komponentů na staveniště Jaderné elektrárny Dukovany ukončen, budou tyto provizorní komunikace odstraněné. Vyplývá to z krajského webu.

Podle ministerstva dopravy bude potřeba také dočasně zvýšit zatížitelnost mostu na hlavní silnici 38 u Golčova Jeníkova na Havlíčkobrodsku. Ministerstvo nyní požádalo kraj, aby koridory pro tyto provizorní stavby a komunikace vymezil ve svých zásadách územního rozvoje. O pořízení aktualizace této dokumentace bude rozhodovat krajské zastupitelstvo. Zasedá 26. března. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) uvedl, že náklady na aktualizaci je ministerstvo dopravy připravené zaplatit.

Kvůli dostavbě dukovanské elektrárny připravuje kraj na svých silnicích stavby obchvatů, dostává na to peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Letos se chystá začít stavět část obchvatu Jihlavy a obchvat města Brtnice, také na tyto stavby dostane Vysočina peníze od státu. Směrem k Dukovanům ještě bude na krajských silnicích potřeba postavit obchvaty Zašovic, Okříšek a Slavětic.

První reaktor v roce 2036

V tendru na stavbu nového bloku v Dukovanech předložily nabídky společnosti EDF, KHNP a Westinghouse. Součástí nabídek byly nezávazné opce na další reaktory. Vláda pak vyzvala společnosti EDF a KHNP k předložení závazných nabídek ke stavbě až čtyř nových reaktorů v Dukovanech a Temelíně. Smlouva s vybraným dodavatelem by měla být podepsaná na přelomu let 2024 a 2025, první reaktor by měl být v Dukovanech spuštěný v roce 2036.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky energie, správa, Dukovany, doprava, objízdná, trasa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině vzniknou kvůli přepravě dílů pro Dukovany i dočasné objízdné trasy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.