Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj Vysočina letos dá za obnovu silnic 2,3 miliardy korun, oprav de dočká například Rantířovská ulice

Kraj Vysočina má v letošním plánu opravy a investice do silnic za 2,3 miliardy korun, v minulém roce byly tyto výdaje okolo dvou miliard korun. V této sumě je i výrazný příspěvek pro stavbu obchvatů Jihlavy a Brtnice.

Ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) kraj očekává na opravy vozovek 357 milionů. Použije je mimo jiné na opravy jihlavské ulice Rantířovská. Dalších 200 milionů korun od státu dostane kraj v tomto roce na zahájení staveb dvou silničních obchvatů potřebných pro dostavbu Dukovan.

Žádost o poskytnutí peněz ze SFDI na opravy silnic schválila úterní rada kraje spolu s rozpisem plánovaných akcí, který předloží ke schválení centrální komisi fondu. Kraj už udělal výběrová řízení na zhotovitele těchto akcí. „Pod příslibem, že ty peníze dostaneme, jsme si mohli dovolit ten krok udělat," řekl náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL).

Vloni dostala Vysočina na opravy silnic druhé a třetí třídy ze SFDI 554 milionů korun, za ně podle náměstka opravila 17 úseků silnic a 23 mostů. Letošní příspěvek státního fondu na opravy krajských silnic bude sice nižší, ale Kraj Vysočina bude navíc čerpat 200 milionů korun na silniční obchvaty potřebné pro přepravu nadrozměrných dílů pro chystaný nový jaderný zdroj elektrárny Dukovany.

Stavba obchvatu Jihlavy bude pokračovat

Stavba dalších tří kilometrů jihovýchodního obchvatu Jihlavy by měla začít letos na podzim, kdy bude dokončena první část tohoto obchvatu za víc než půl miliardy korun. Předpokládaná cena projektu na pokračování nové silnice je podle věstníku veřejných zakázek 341,5 milionu korun bez DPH. Celý obchvat pak propojí výpadové trasy na Znojmo a Třebíč se silnicí, po níž auta jezdí z Jihlavy na Žďár nad Sázavou, Velké Meziříčí a k nájezdům na dálnici D1.

Obchvat města Brtnice na silnici mezi Jihlavou a Třebíčí bude měřit 3,8 kilometru, podle předpokladu kraje to bude stavba téměř za miliardu korun.

Kraji Vysočina patří přes 4500 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Jejich součástí je 870 mostů.

Ohodnoť článek

Štítky opravy, stavby, silnice, Vysočina, Rantířovská, obchvat, Jihovýchodní obchvat Jihlavy, obchvat Brtnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina letos dá za obnovu silnic 2,3 miliardy korun, oprav de dočká například Rantířovská ulice | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.