Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ŘSD má územní rozhodnutí na přestavbu tahu 38 z Jihlavy po Stonařov

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo územní rozhodnutí pro přestavbu hlavního tahu mezi Jihlavou a Stonařovem, ve směru na Znojmo. Nová silnice bude měřit 13,1 kilometru, vyvede hustou tranzitní dopravu z obcí na trase. Podle nynějších předpokladů by stavba zhruba za tři miliardy korun mohla začít v roce 2030, na její uskutečnění budou potřeba dva roky, novinářům sdělil Jiří Veselý z oddělení komunikace ŘSD pro Vysočinu a Středočeský kraj.

Územní rozhodnutí vydal krajský úřad Vysočiny. „Jde o dílčí úspěch v přípravě stavby, jejímž hlavním smyslem je zajistit větší bezpečnost silničního provozu," uvedl Jiří Veselý. Doplnil, že příprava bude pokračovat průzkumy a zpracováním dokumentace pro provedení stavby.

Tah 38 slouží řidičům jako alternativa spojení mezi Prahou a Vídní, nájezd na D1 je u Jihlavy. Mezi Jihlavou a Stonařovem projíždí denně skoro 9000 vozidel, čtvrtina z nich jsou nákladní auta. Přeložení silnice do nové trasy podle ŘSD pomůže zklidnit dopravu v Rančířově, Čížově, Vilanci, Suché, Prostředkovicích a ve Stonařově.

Kraj už vybírá firmu na stavbu dalších tří kilometrů obchvatu Jihlavy. Stát bude skoro 350 milionů korun

Do konce března běží výběrové řízení na stavební firmu, která zhotoví druhou etapu jihovýchodního obchvatu Jihlavy. Zhotovitele aktuálně hledá Kraj Vysočina.

Nová část silnice 38 naváže na jihozápadní obchvat Jihlavy, k původní trase se vrátí za Stonařovem, ve směru na Znojmo. Součástí projektu je 13 mostů, dva nadjezdy, dvě mimoúrovňové křižovatky a šest protihlukových stěn, uvedl mluvčí.

Několikaletá příprava 

Stavbu této nové části silnice 38 připravuje ŘSD řadu let. Její možné dopady na okolí úřady hodnotily už v roce 2009, platnost souhlasného stanoviska později prodlužovaly. Podle webu ŘSD toto stanovisko nyní platí do března 2026.

Na silnici 38 připravuje ŘSD více projektů. Letos by měla být přestavěna riziková křižovatka s dálnicí D1 v Jihlavě - Pávově na okružní. Jde o stavbu s předpokládanou cenou 64 milionů korun. V nejbližších letech se ŘSD chystá mezi Jihlavou a Moravskými Budějovicemi postavit na silnici 38 obchvat u Želetavy, další úsek hodlá přestavět mezi Jakubovem a Litohoří. Součástí trasy 38 je také připravovaný severovýchodní obchvat Havlíčkova Brodu.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky ČR, reality, stavby, silnice, ŘSD, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivan Pacholík

Kdy má být započata stavba? A kdy dokončena? Nedávno jsem četl, že až v r. 2032

Středa, 31. ledna 2024, 18:40Odpovědět

ŘSD má územní rozhodnutí na přestavbu tahu 38 z Jihlavy po Stonařov | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.