Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

PŘEHLED: Od září se v Jihlavě opět změní pravidla v parkování. Kterých oblastí se budou týkat?

Začátkem letošního května začala v Jihlavě platit nová parkovací koncepce, na nová pravidla si museli zvykat řidiči v centru krajského města. Od 1. září se systém parkování rozšíří do dalších oblastí.

Změny konkrétně nastanou v oblasti u městského vlakového nádraží a také v Úvozu. 

Modré čáry 

Řidiči v Jihlavě i návštěvníci se orientují podle modrých čar na silnici. „Modrá barva parkovacích čar je dána vyhláškou. Čáry usnadňují orientaci, aby člověk věděl, kde může zaparkovat, a přidávají parkovací místa tam, kde by podle obecných úprav provozu parkovat nešlo. Ale pozor, režim parkování se pozná podle barevných pruhů na svislých značkách. Modrá čára na silnici tedy automaticky neznamená modrý rezidentní režim na značce. Modrý rezidentní režim na svislé značce je určen pro místní – rezidenty a abonenty. Zaparkovat zde mohou bez problému i návštěvníci, jen je potřeba, aby zaplatili parkovné," dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Místní (rezidenti a abonenti) si mohou koupit dlouhodobé oprávnění až na 12 měsíců. S ním mohou parkovat nejen ve své oblasti, ale také ve všech sousedních oblastech na základě takzvaného principu květinky. Rezidenti (trvale bydlící v oblasti) a abonenti (podnikatelé se sídlem v oblasti), a to i ti bez auta také mohou získat volné hodiny pro parkování svých návštěv, řemeslníků apod.

Návštěvníci zaplatí za parkování v parkovacím automatu nebo v mobilní aplikaci. Důležité je zapamatovat si registrační značku parkujícího auta.

Fialový střednědobý režim je podobný jako modrý režim, návštěvníci v něm však parkují mnohem výhodněji. Za cenu pouhých 50 korun zde mohou stát až po dobu 13 po sobě jdoucích hodin. Za stokorunu se zde parkuje celý den i noc (24 hodin).

Mapa nových oblastí systému parkování, zdroj: Město Jihlava 

Dalším režimem je takzvaný oranžový (návštěvnický) režim. V něm je možné od pondělí do pátku mezi 7. až 17. hodinou možné parkování pouze pro návštěvníky. „Mimo tuto dobu funguje jako modrý rezidentní režim," vysvětlil mluvčí krajského města Vysočiny. 

Barvy v nových oblastech 

V oblasti u městského nádraží, která je označená jako 04, bude platit pouze fialový režim. V oblasti zvané Úvoz (05) bude fialový režim na parkovišti u letního amfiteátru v ulici Na Stoupách. Jak dále dodává mluvčí jihlavské radnice, oranžový režim ve dvou zmíněných oblastech, kde nastanou od 1. září změny, nebude. 

Pokud návštěvníci Jihlavy tápou, pak jim mohou pomoci infoboxy, ty budou umístěny i v nových oblastech 04 a 05. „Infoboxy ukážou cestu k nejbližšímu parkovacímu automatu a mají na sobě i odkaz ke stažení mobilní parkovací aplikace," dodává mluvčí Daněk. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky parkování, koncepce, změna, doprava, rezident, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Od září se v Jihlavě opět změní pravidla v parkování. Kterých oblastí se budou týkat? | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.