Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

U silnic na Vysočině budou na začátku prázdnin hlídkovat policisté. Zaměří se na řidiče, cyklisty i chodce

U silnic Vysočiny bude během nadcházejícího víkendu k vidění více policejních hlídek. Kontroly budou souviset s koncem školního roku a se začátkem dvouměsíčních letních prázdnin. Odstartuje tak plánovaná série dopravně bezpečnostních akcí.

Kontroly se zaměří na všechny účastníky silničního provozu. A také si kladou za cíl snížit počet dopravních nehod na silnicích našeho kraje. Dopravně bezpečnostní akce s různým zaměřením pak budou postupně pokračovat také po celé letní prázdniny.

„Období konce června a poté začátek letních prázdnin s sebou každoročně přináší z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu celou řadu specifik. Proto dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu se zaměřením na všechny skupiny účastníků bude jednou z hlavních priorit policie v našem kraji nejen na samotném začátku prázdnin, ale bude trvat pro celé dva prázdninové měsíce,“ uvedl David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Řidiči všech vozidel, stejně jako cyklisté s chodci musí po celé letní prázdniny počítat s policejními hlídkami, a to na silnicích všech tříd – tedy od dálnice D1 po silnice těch nejnižších tříd.

Problematický přivaděč 

„Také v letošním roce se na mnoha místech našeho kraje opravují pozemní komunikace, doprava je proto vedena po objízdných trasách, kde je z tohoto důvodu silný provoz. Ten ještě zesílí v době, kdy budou lidé odjíždět na dovolené. Z tohoto důvodu se na mnoha místech řidiči nevyhnou delšímu čekání v kolonách, proto je důležité, aby se při jízdě chovali ohleduplně a dodržovali dopravní značení,“ říká Dana Čírtková, mluvčí policistů na Vysočině s tím, že za velice problematické místo lze podle policie považovat dálniční přivaděč – tedy silnici I/38 v Jihlavě, kde pokračuje druhou etapou oprava. Provoz je tedy v části přivaděče veden v obou směrech pouze v jednom jízdním pásu.

Z pohledu bezpečnosti a plynulosti silničního provozu patří letní prázdninové období mezi nejrizikovější v rámci celého roku, a proto by měli všichni účastníci, motorizovaní i nemotorizovaní, věnovat zvýšenou pozornost dodržování všech zákonem stanovených povinností a při jízdě se plně věnovat řízení vozidla. Při cestování s dětmi je důležité používat dětské autosedačky. V opačném případě hrozí riziko dopravních nehod.

„Z našich zkušeností víme, že letní prázdniny bývají spojené především s vyšším pohybem nemotorizovaných účastníků, dětí i dospělých, a ti jsou na silnicích velmi zranitelní. Často se v silničním provozu pohybují děti i dospělí na jízdních kolech, koloběžkách nebo bruslích a zapomínají na používání ochranných prostředků, jako jsou cyklistické přilby, chrániče a především reflexní prvky. Cyklisté si musí uvědomit, že podle zákona je cyklista, který je mladší osmnácti let, povinen použít za jízdy ochrannou přilbu. Přilba je to jediné, co v případě pádu na komunikaci nebo při střetu s jiným vozidlem, chrání cyklistovi hlavu a v mnoha případech již přilba zachránila svému uživateli život. Je proto vhodné používat přilbu i tehdy, pokud je cyklistovi více než osmnáct let,“ upozorňuje Čírtková.

Kontroly na vodě

Policisté se zaměří i na dohled na různých společenských, kulturních a sportovních akcích, které se budou konat během letních prázdnin. Pokračovat budou třeba i kontroly plavidel na Dalešické přehradě. „Kontroly se budou týkat také vodní nádrže Švihov, na které platí přísná pravidla chování, neboť přehrada se nachází v ochranném pásmu prvního stupně,“ doplnila Čírtková na závěr.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, hlídka, kontrola, léto, prázdniny, provoz, pravidla, bezpečnost, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U silnic na Vysočině budou na začátku prázdnin hlídkovat policisté. Zaměří se na řidiče, cyklisty i chodce | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.