Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Havlíčkův Brod chce změnit parkování v centru, slibuje si lepší regulaci aut. Někde se zvýší ceny

Havlíčkobrodská radnice se chystá změnit parkování v centru. Zlepšit chce regulaci aut a podmínky pro parkování obyvatel, kteří tam bydlí. Někde zvýší ceny za parkování, aby se auta střídala rychleji. Podklady projedná koncem měsíce rada města, změny v dopravním značení se budou připravovat o prázdninách. Nový systém by měl fungovat od 1. října, řekl novinářům místostarosta Libor Honzárek (TOP 09).

„Neděláme to kvůli tomu, abychom plnili městskou kasu, účelem je regulovat dopravu v klidu v centru Havlíčkova Brodu," řekl Libor Honzárek. Město má v plánu peníze vybrané za parkování ukládat na speciální účet a používat cíleně na opravy komunikací a chodníků.

„U nás je situace složitá zejména v té historické části," řekl místostarosta. Jde hlavně o nejužší centrum a přilehlé ulice. V historickém středu města je podle radnice okolo 800 domácností s 2 tisíci obyvateli a 350 podnikatelů, parkovacích míst tam je necelých 300. Do centra navíc jezdí hodně návštěvníků a lidí dojíždějících kvůli práci.

Správné parkování v Jihlavě pohlídá speciální auto s kamerami. Ty přečtou poznávací značky i v noci

Řidiči v krajském městě Vysočiny si už více než měsíc zvykají na novou parkovací koncepci. Na to, jak správně parkují, standardně dohlíží městská policie. Jejich práci nejpozději na podzim doplní speciální auto s kamerami, jež budou schopné...

Pro obyvatele žijící v centru a tamní podnikatele město zavede možnost předplatit si parkování na rok. Obyvatelé zaplatí za jedno auto 900 korun, za druhé auto už 5 tisíc korun. Abonenti, tedy podnikatelé, dají za první auto 5 tisíc korun a za druhé 10 tisíc korun. Lidé s těžkým zdravotním postižením budou mít padesátiprocentní slevu.

Auta odstavená na celý den 

Někde stoupne poplatek za parkování. „Aby třeba za první půlhodinu v centru města to bylo přijatelné a potom se bude cena stupňovat," uvedl místostarosta. Smyslem je podle něj to, aby tam řidiči nenechávali auta odstavená celý den. Po čase radnice nový systém parkování vyhodnotí, případně upraví.

O změnách parkování se ve městě s 23 400 obyvateli mluví s přestávkami už asi šest let. Starosta Zbyněk Stejskal (ODS) uvedl, že se radnice nejdřív snažila vybudovat maximum parkovišť v centru. V minulých letech přibylo parkoviště v místě bývalého autobusového nádraží, parkovací domy v Husově ulici a u krajské knihovny a velké parkoviště za budovou knihovny u řeky. Jen u knihovny tak vzniklo přes 200 parkovacích stání, do centra se dá odtud dojít za pár minut. Za hodinu se tam platí dvě koruny.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky doprava, parkování, automobilová, správa, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkův Brod chce změnit parkování v centru, slibuje si lepší regulaci aut. Někde se zvýší ceny | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.