Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Správné parkování v Jihlavě pohlídá speciální auto s kamerami. Ty přečtou poznávací značky i v noci

Řidiči v krajském městě Vysočiny si už více než měsíc zvykají na novou parkovací koncepci. Na to, jak správně parkují, standardně dohlíží městská policie. Jejich práci nejpozději na podzim doplní speciální auto s kamerami, jež budou schopné přečíst i za horších světelných podmínek poznávací značky na autech.

Pokud máte nějakou otázku či dotaz ohledně nové parkovací koncepce, pak se podívejte na web, případně volejte na speciálně zřízenou telefonní linku odboru dopravy 565 591 543 nebo pište na e-mail parkovani@jihlava-city.cz.

„Místo osobní kontroly, kterou nyní provádějí strážníci městské policie, bude v Jihlavě dohlížet na správné parkování automatika," zmínil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Propracovaný kamerový systém, který bude umístěn na střeše speciálního vozidla, bude moci přečíst poznávací značky u aut dokonce i v noci. 

Kamerový systém na střeše kontrolního auta, zdroj: Youtube Město Jihlava 

„Teď jsme se začali zajímat o situaci na trhu s těmito kontrolními auty. Aktuálně se seznamujeme s tím, co na trhu vůbec je, co ta auta umí a podobně. Systém kamer na autě umí to, že čte poznávací značky u aut, která stojí v ulicích. Má přísvitová světla. Možná to vypadá trošku strašidelně, ale je to velmi zajímavé a sofistikované řešení," popisuje David Beke, radní města Jihlavy, který je jedním z tvůrců nové parkovací koncepce. Tou se v Jihlavě řidiči řídí od 1. května, 

Kufr auta obsahuje server, která nasbíraná data zpracovává. Podle bekeho umí pracovat v režimu online i offline. 

Staré a nové parkovací oblasti v Jihlavě, zdroj: Město Jihlava 

Oprášení základních pravidel 

Řidiči se musí seznámit s novými pravidly parkování stejně jako si připomenout základní pravidla provozu, protože po Jihlavě se objevila řada nových „jednosměrek" a také míst, kde nově platí přednost zprava. Strážníci v mnoha případech v těchto dnech upozorňují právě na zmíněná základní pravidla, která by si řidiči měli oprášit. „Na parkovištích strážníci provádí standardní kontrolní činnost. Postupně se upozornění budou postupně měnit na pokuty,“ sdělil již dříve ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc.

Další rozšíření oblastí parkování se připravuje na letošní srpen. „Bude se jednat o oblasti severně od centra směrem k železniční trati a k Okružní ulici," dodal závěrem Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky parkování, koncepce, pravidla, kontrola, kamera, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kašpar

Měl jsem to štěstí potkat tuhle mrchu v akci na Palackého náměstí asi když jí testovali. Točila se tam jak vítr v bedně a ani nestavěla chodcům u přechodů. Myslím, že tento prvek na v těch jednosměrkach ještě chyběl. Fajn akce, vedení města z celého srdce děkuji.

Čtvrtek, 8. června 2023, 06:51Odpovědět

Správné parkování v Jihlavě pohlídá speciální auto s kamerami. Ty přečtou poznávací značky i v noci | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.