Počasí dnes20 °C, zítra16 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Třebíč hledá nového provozovatele MHD, desetiletý kontrakt má hodnotu miliardy

Třebíč hledá dopravce, který bude od roku 2025 provozovat městskou hromadnou dopravu. Předpokládaná hodnota desetiletého kontraktu je miliarda korun. S novým dopravcem chce město uzavřít na podzim smlouvu, aby měl dostatek času na nákup autobusů, deset z nich musí být elektrických. Novinářům to řekl starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč).

Součástí zadávací dokumentace je požadavek, aby měl dopravce 24 nových autobusů. Požadavek na deset elektrobusů je podle Pacala důsledkem legislativních změn, které budou od roku 2025 platit. Podle nich musí být podíl nízkoemisních vozidel v kontraktu 41 procent.

Město bude také po dopravci požadovat, aby autobusy byly nízkopodlažní a mohly současně přepravovat dva dětské kočárky. Autobusy se spalovacím motorem musejí mít klimatizaci.

U třebíčské nemocnice vyroste parkovací dům. Stavba vyjde na 180 milionů, hotova má být na jaře 2025

Všechny přípravné a projekční kroky Kraje Vysočina směřují k zahájení stavby parkovacího domu pro Nemocnici Třebíč. Harmonogram počítá s předáním staveniště zhruba v říjnu letošního roku, hotovo by mělo být na jaře 2025. Stavba má vyjít na 180...

Cestující budou moci do autobusů nastupovat všemi dveřmi, dveře budou mít sčítací rámy. Platit za jízdné bude možné platební kartou. Za hotové bude jízdenku prodávat řidič. Autobusy budou muset mít wi-fi a USB nabíječky. Ročně by měly ujet asi milion kilometrů.

915 tisíc kilometrů za rok 

Městskou hromadnou dopravu v Třebíči s připojením některých sousedních obcí nyní provozuje společnost Trado-Mad spadající do společnosti Icom transport. Smlouva na roky 2017 až 2024 má hodnotu přes 473 milionů korun, vyplývá z registru smluv. Ve výběrovém řízení před sedmi lety byla Trado-Mad jediným uchazečem. Cestující vozí 23 autobusů. Podle dřívějších informací radnice ročně ujedou přibližně 915 tisíc kilometrů.

Cestující mohou do autobusu nastupovat pouze předními dveřmi, což prodlužuje dobu jejich odbavení. Město platí ročně za MHD asi 55 milionů korun. Očekávané vyšší náklady budou ovlivněny především pořizovací cenou elektrobusů, která je podle Pacala čtyřnásobná oproti autobusům se spalovacím motorem.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky MHD, doprava, správa, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč hledá nového provozovatele MHD, desetiletý kontrakt má hodnotu miliardy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.