Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nástřik parkovacích pruhů v Jihlavě zdrželo deštivé počasí. Strážníci jsou k řidičům zatím tolerantní

Se začátkem května si musí řidiči v Jihlavě, přesněji v širším centru města, zvykat na nová pravidla v parkování. V těchto dnech ještě probíhá instalace nových svislých značek a také nástřik vodorovného dopravního značení. Vše by mělo být kompletně hotovo do konce měsíce.

Jak informovala jihlavská radnice, nástřik modrých a bílých čar se kvůli deštivému počasí mírně zpozdil. 

Svislé dopravní značení se opozdilo zejména z důvodu složitých podmínek v centru města, kdy se špatně hledají vhodná místa pro umístění základových patek. Pod dlažbou jsou totiž často i neznámé inženýrské sítě. Jak doplnil mluvčí Jihlavy Radovan Daněk, přesné umístění značek se hledá i s ohledem na chodce, aby jim sloupky co nejméně zavazely. Stejně tak nesmí stát značka u oken nebo u dveří přilehlých domů. „Je třeba si uvědomit, že nevzniká pouze dopravní značení pro nový systém parkování, ale probíhá zároveň kompletní revize veškerého dopravního značení v centru města včetně jeho významné redukce,“ vysvětlil radní města David Beke s tím, že dopravní značení by mělo být kompletně hotové do konce května. 

Pokud máte nějakou otázku či dotaz ohledně nové parkovací koncepce, pak se podívejte na web, případně volejte na speciálně zřízenou telefonní linku odboru dopravy 565 591 543 nebo pište na e-mail parkovani@jihlava-city.cz.

556 žádostí o dlouhodobé parkování 

V těchto dnech se také naplno rozběhlo i vydávání parkovacích oprávnění. Do čtvrtka 18. května bylo podáno 556 žádostí o dlouhodobá parkovací oprávnění, z toho 217 žádostí bylo podáno on-line přes Portál občana města Jihlavy. „Odbor dopravy už vydal 505 oprávnění, z toho přes 93 % na dobu jednoho roku. U on-line žádostí je největším problémem nedostatečné doložení všech podkladů ze strany žadatelů,“ říká Kateřina Fuxová z odboru dopravy.

Letáčky od městské policie 

V souvislosti s novou parkovací koncepcí, která se v Jihlavě rozběhla na začátku tohoto měsíce, má více práce také městská policie. Ta v těchto dnech místo udělování pokut za nesprávné parkování řidičům hlavně radí a pomáhá. „Místo, aby strážníci ihned rozdávali pokutové bločky za nedovolené stání nebo zastavení, nechávají řidičům za stěračem upozorňující letáčky,“ říká ředitel jihlavské městské policie Jan Frenc.

Staré a nové parkovací oblasti v Jihlavě, zdroj: Město Jihlava 

Oprášení základních pravidel 

 Řidiči se musí seznámit s novými pravidly parkování stejně jako si připomenout základní pravidla provozu, protože po Jihlavě se objevila řada nových „jednosměrek" a také míst, kde nově platí přednost zprava. Strážníci v mnoha případech v těchto dnech upozorňují právě na zmíněná základní pravidla, která by si řidiči měli oprášit. „Na parkovištích strážníci provádí standardní kontrolní činnost. V dalších týdnech se však současná upozornění budou postupně měnit na pokuty,“ upozornil ředitel Frenc.

Město do konce roku navíc pořídí kamerové auto, které významně zefektivní kontrolu nejen parkování, ale také dodržování zákazů zastavení a stání. „Další rozšíření oblastí parkování se připravuje na letošní srpen. Bude se jednat o oblasti severně od centra směrem k železniční trati a k Okružní ulici," doplnil závěrem mluvčí Daněk. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky značení, doprava, parkování, parkovací, koncepce, stání, zóna, centrum, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nástřik parkovacích pruhů v Jihlavě zdrželo deštivé počasí. Strážníci jsou k řidičům zatím tolerantní | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.