Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na kole z Kostelce až do Hodic mimo hlavní silnici? Třešť začne příští rok stavět další části cyklostezky

Třešť na Jihlavsku začne příští rok s pomocí dotací stavět další úseky cyklostezky. Prodloužit ji plánuje do Hodic a na opačné straně ke Kostelci. Připravené má projekty v součtu za 36 milionů korun, během dvou let tak má vzniknout přes pět kilometrů cesty.

Přes Kostelec, Třešť a Hodice vede dopravně vytížená silnice druhé třídy, která spojuje Jihlavu s Telčí. Díky nové cestě se jí jezdci na kolech budou moci vyhnout. „Pokud se to povede tak, jak máme naplánováno, tak na konci roku 2024 by se cyklista měl bez problémů dostat z Kostelce až do Hodic," řekl starosta Třeště Vladislav Hynk (KDU-ČSL). Stezka bude bez velkých převýšení, povede okolo Třešťského potoka nebo blízko železnice.

„To je skvělá zpráva. Pokud se chtěl na kole člověk z Kostelce dostat do Třeště, buď musel složitě přes Špičák, nebo nepříliš nepohodlně po hlavní silnici s velkým provozem,“ říká cyklista Vojtěch Ježek a dodává: „Nová cyklostezka dost usnadní a zrychlí výlety na jih a umožní vidět za jediný den více zajímavých míst,“ libuje si.

Třešť už postavila pro cyklisty šest kilometrů asfaltové trasy, dostavět nechá další tři úseky. Na cyklostezku od Salavic ke Kostelci s předpokládanými náklady 26 milionů korun už má město slíbených 22 milionů z evropských fondů. Teď připravuje potřebné podklady k tomu, aby mohlo na tuto akci začít vybírat stavební firmu. Podle starosty by to měl být dvouletý projekt, v rozpočtu na příští rok na něj Třešť má okolo pěti milionů korun.

Na stavbu stezky k obci Hodice, která by měla stát sedm milionů korun, chce třešťská radnice požádat o tři miliony korun kraj. I tato stavba by mohla začít v příštím roce. V samotné Třešti ještě chybí část cyklostezky u Váňovského rybníka, na niž už kraj slíbil dát 1,3 milionu. Tento úsek by měl stát 3,1 milionu korun. „Chtěli bychom ho hned na jaře začít realizovat," uvedl Hynk.

U silnice mezi Třeští a Hodicemi vzdálenými asi dva kilometry by měl vzniknout také chodník, i ten by chtěly samosprávy v nejbližší době postavit s pomocí dotací. Teď ještě dokončují jednání s majiteli pozemků. Podle třešťského starosty se možná zdá divné to, že mezi Třeští a Hodicemi bude postavená cyklostezka i chodník. Vysvětlil, že cyklostezka povede do spodní části obce, kdežto chodník propojí s Třeští její horní část.

Třešť s 5 600 obyvateli má v rozpočtu schváleném na rok 2023 celkové výdaje za 203 milionů korun při očekávaných ročních příjmech 150 milionů. Schodek 53 milionů korun město uhradí ze svých rezerv. Starosta uvedl, že by se tento deficit měl snížit o dotace, o něž bude Třešť žádat. Předpokládá, že by z dotačních fondů mohlo město získat okolo 20 milionů korun.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto snsinfo.cz

Štítky ČR, stavby, správa, cykloturistika, Třešť, Kostelec, Hodice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na kole z Kostelce až do Hodic mimo hlavní silnici? Třešť začne příští rok stavět další části cyklostezky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.