Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Rakousku hrozí stávka na železnici. Dotknout se může i spojů s Českem

V sousedním Rakousku pokračuje vyjednávání mezi odbory a vedením společnosti ÖBB. Pokud nedojde k dohodě, bude v zemi stávka na železnici. To se dotkne všech spojů včetně těch přeshraničních.

O riziku stávku informovaly České dráhy (ČD) v tiskové zprávě. Pokud nedojde k dohodě do neděle 27. listopadu odpoledne, hrozí stávka na celé železniční síti. Lidé by proto měli sledovat stránky ČD a ÖBB. 

„V případě, že se do nedělního odpoledne zástupci ÖBB s odboráři nedohodnou, tak se 28. listopadu uskuteční stávka na železniční síti Rakouských spolkových drah ÖBB. Doprava bude zastavena od 00:00 do 24:00 hodin. V Rakousku v tuto dobu nepojedou žádné vlaky. Náhradní doprava nebude zajištěna, a to ani v přeshraničních úsecích,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí ČD Petr Šťáhlavský

Omezení se dotkne mezistátních vlaků včetně přeshraničních regionálních spojů. U nočních spojů, jako je například Praha-Curych, dojde k omezení už od večera 27. listopadu až do rána 29. listopadu, upozornil mluvčí. „Pokud chcete znát další podrobnosti, tak se prosím obraťte přímo na rakouské železnice ÖBB. Podrobnosti jsou k dispozici také například na tomto odkazu,“ dodal. 

Spoje linky Ex 3 railjet Vindobona pojedou v úsek Praha - Břeclav - Praha, spoje linky Ex 4 (např. vlaky Sobieski, Moravia atp.) pojedou v úseku Polsko - Bohumín - Břeclav a zpět, spoje Jižní expres linky Ex 7 Praha - Linz pojedou v úseku Praha - Rybník - Praha. Cestující do/z Rakouska ČD žádají, aby v případě stávky svou cestu přeložili na termín před nebo po stávce a v případě neodkladné cesty dne 28. listopadu naplánovali cestu náhradní formou. Opatření a případná omezení budou k dispozici nebu ČD.
Zdroj: České Dráhy

Pokud ke stávce dojde, budou České dráhy zajišťovat v pondělí 28. listopadu provoz všech vlaků mezistátní dopravy do nebo z poslední pohraničí stanice.

O stávce mluví zástupci odborů i přes nabídku na zvýšení platů o 12 procent. Hornorakouskému zpravodajskému serveru ORF to řekl hlavní vyjednavač Thomas Scheiber ze specializovaného sdružení železnic tamní hospodářské komory. Dodal, že navýšení o 24 procent není pro firmy reálné a ohrožuje to udržení pracovních míst. 

„Westbahn 1. prosince zvýší platy o 7,5 procenta, nejméně však o 200 eur hrubého, oznámil provozovatel železnice v úterý. Kolektivně sjednané příplatky se mají zvýšit o osm procent. Kromě toho bude v prosinci vyplacen jednorázový bonus na životní náklady ve výši 500 eur hrubého,“ uvedl server ORF.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Česko, Rakousko, stávka, železnice, doprava, vlak, Linz, Praha, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rakousku hrozí stávka na železnici. Dotknout se může i spojů s Českem | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.