Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Trolejbusem do průmyslové zóny a Antonínova Dolu již v únoru. Pohonné hmoty jsou dražší, ale jízdné zůstane

Od února 2023 začnou v Jihlavě jezdit na nových linkách trolejbusy do průmyslové zóny Pávov a také do Antonínova Dolu nebo do Horního Kosova přes Žižkovu a Rantířovskou ulici. Termín byl kvůli plánovanému lednovému testování nové trati o měsíc posunutý.

„Cestující už se mohou začít připravovat na změny ve vedení linek trolejbusů a autobusů. Vzniknou dvě nové trolejbusové linky G a H a jedna autobusová linka č. 2. Stávající autobusové linky s čísly 3 a 5 budou zrušeny,“ informuje tiskový mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

Trolejbusy v Jihlavě nebudou kvůli zdražování cen energií nahrazovány autobusy, naopak se od února ještě zvýší podíl elektrické přepravy. Trolejbusy tak budou po městě přepravovat tři čtvrtiny lidí cestujících MHD. Kvůli provozu na nových tratích do Antonínova Dolu a do Horního Kosova ujedou jihlavské trolejbusy za plného provozu přibližně o 500 tisíc kilometrů ročně víc než nyní.

V prosinci má být hotovo

Do konce roku má být dokončena nová bezmála šestikilometrová trať do průmyslové zóny. Firma dokončila v průběhu listopadu montáž trolejí na nové sloupy. 

Kromě 32 klasických trolejbusů disponuje jihlavský dopravní podnik sedmi parciálními trolejbusy. „V příštím roce k nim přibude hned šest nových. Právě flotila třinácti parciálů bude v průběhu příštího roku schopná díky bateriím vozit cestující i do oblastí bez trolejí jako je Antonínův Důl nebo Horní Kosov,“ dodává Daněk. Zkušební provoz nových parciálních trolejbusů s cestujícími začne na přelomu února a března 2023.

Žádné zdražování, pomůže strop

Jihlavskému dopravnímu podniku se výrazně zvýšily náklady na provoz všech vozidel. Každý ujetý kilometr trolejbusu nebo autobusu byl v srpnu a v září dražší průměrně asi o 7 korun.

„Vzhledem k tomu, že vláda zastropovala ceny elektřiny a plynu také pro městské dopravní podniky, o zdražování MHD se v Jihlavě neuvažuje. Navíc elektrická trakce bude pro příští rok v nákladech na pohon jihlavské MHD vycházet nejlevněji. Vozy s naftovým pohonem plánujeme v roce 2023 využívat v případě výluky elektrické trakce a tím vzniklé potřeby náhradní dopravy“ říká předseda představenstva dopravního podniku Radim Rovner. Vozy spalující motorovou naftu jsou aktuálně mimořádně nasazeny místo trolejbusů pouze kvůli opravám prostranství před Hlavním nádražím ČD a na ulici Havlíčkova.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky MHD, DPMJ, dopravní podnik, trolejbusy, autobusy, parciální, Jihlava, Antonínův Důl, průmyslová zóna, Kosovo, Pávov, dopravní společnost, městská hromadná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trolejbusem do průmyslové zóny a Antonínova Dolu již v únoru. Pohonné hmoty jsou dražší, ale jízdné zůstane | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.