Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: Jihlava má další cyklostezku. Nakonec jsme se zvládli domluvit i se zahrádkáři, říká radnice

O půl roku dřív, než bylo původně v plánu, je ode dneška oficiálně otevřená nová cyklostezka v Jihlavě, jež nese označení G04. Vede podél řeky Jihlavy mezi ulicemi Mlýnská a Helenínská. Firma Skanska, a.s., začala cyklostezku budovat letos v dubnu.

Původní datum zprovoznění mělo být až v květnu 2023, firma tedy stavbu zvládla dokončit o půll roku dříve. Hlavní výhodou nové dopravní stavby je propojení poslední chybějící části cyklostezky vedoucí podél řeky Jihlavy. „Lidé se vyhnou nebezpečné frekventované Polenské ulici a nebudou se muset ani proplétat mezi zaparkovanými auty po okolních ulicích v kopcovitém terénu na Kalvárii,“ uvedl v tiskové zprávě primátor Jihlavy Petr Ryška.

Cyklostezka s označením G04 se připravovala od roku 2018 s tím, že stavební práce začnou v roce 2021. „Nakonec se ale stavba zahajovala letos na jaře," rekapituluje přípravy stavby cyklostezky Zuzana Koutná z odboru rozvoje města a zároveň chválí velmi dobrou spolupráci se stavební firmou Skanska a také komunikaci se zahrádkáři. „Po prvotních neshodách se komunikace i spolupráce se zahrádkáři velmi zlepšila a jsme rádi, že jsme si vzájemně vycházeli vstříc. Stavební firma navíc odvedla skvělou práci v rekordním čase a v perfektní kvalitě,“ doplnila Koutná. 

Úsek u Plastikovu byl posledním chybějícím článkem v jihlavské části cyklotrasy Jihlava-Třebíč-Raabs. Stezka podél řeky Jihlavy od Mlýnské ulice až po lávku v Helenínské ulici měla stát původně 38 milionů korun včetně. DPH. „Ač neradi, museli jsme především kvůli nestabilnímu podloží a záporovému pažení zaplatit za dílo víc,“ vysvětlil zastupitelům už červnu tehdejší náměstek primátorky pro rozvoj města a dnešní primátor Petr Ryška. Zastupitelé Jihlavy na vícepráce uvolnili v červnu částku 11,9 milionu korun. Celkově tak město za stavbu zaplatí včetně DPH bezmála 50 milionů korun.

„Investiční akce je spolufinancována z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Celková výše schválené dotace je 33,2 milionu korun," doplnil k ceně mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Město Jihlava

Štítky cyklo, cyklostezka, kolo, jízda, G04, doprava, Jihlava, Skanska, Petr Ryška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Jihlava má další cyklostezku. Nakonec jsme se zvládli domluvit i se zahrádkáři, říká radnice | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.