Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Navýšení cen v MHD jihlavskému dopravnímu podniku výrazně pomohlo. Ve hře je přechodné nasazení naftových autobusů

Narůstající ceny energií ovlivňují také chod jihlavského dopravního podniku (DPMJ). Jihlavští zastupitelé budou v příštím týdnu na svém zasedání schvalovat částku 6 milionů korun na dokrytí letošní ztráty tak, aby podnik skončil s vyrovnaným hospodařením. Podle dostupných odhadů by se ztráta v příštím roce mohla dostat až k několika desítkám milionů korun.

„Pro příští rok zatím dodavatele elektrické energie máme, probíhají jednání s dodavateli zemního plynu a také se čeká, jak dopadne případné zastropování cen energií pro obchodní společnosti měst. Z vyjádření politiků ani expertů zatím není jasné, jak se cenový strop dotkne městských dopravních podniků. Situace na trhu s energiemi je nepřehledná a mění se každým okamžikem," sdělil na dotaz Jihlavské Drbny Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Co největší počet spojů 

DPMJ je aktuálně ve ztrátě, vedení města proto poskytne takzvanou kompenzaci provozní ztráty. „Dokrývání ztrát vyplývá i ze smlouvy mezi městem a DPMJ," dodává Daněk. Příští týden v úterý se sejdou zastupitelé, ještě naposledy v tomto volebním období. Jedním z bodů jednání bude také schválení částky ve výši 6 milionů korun z rozpočtu města, peníze by měly vykrýt letošní ztrátu DPMJ tak, aby podnik skončil s vyrovnaným rozpočtem. 

Barevný hasič místo šedivé posprejované zdi. Zastávku MHD na Bedřichově nově zdobí umělecké dílo

Mnohem hezčí pohled se už několik dní nabízí na trafostanici v Sokolovské ulici. Ze šedivé posprejované budovy na zastávce MHD se díky umu Filipa Klučiarovského stala atraktivní pocta hasičům, jejichž stanice leží kousek odtud.

Pro letošní rok město platí dopravnímu podniku 104 miliony provozní příspěvek a 19,5 milionu korun na opravy trolejí v ulici Havlíčkova. „Připočteme-li schvalovaný provozní příspěvek ve výši 6 milionů, dostaneme se na částku bezmála 130 milionů korun, kterou město pro letošek zaplatí DPMJ. Kdyby k tomu mělo příští rok přibýt dalších například 20 milionů, bylo by to velice složité. Každopádně se i v takové situaci budeme snažit pro rok 2023 zachovat co největší rozsah spojů MHD," dodal jihlavský radní pro dopravu Jaroslav Vymazal (ODS). 

Vyšší ceny jízdného 

Dopravní podnik města Jihlavy má aktuálně 165 zaměstnanců, tento počet doplňují brigádníci.

DPMJ nyní disponuje 40 autobusy, z toho jeden je pro muzejní účely a autoškolu. Dále má v provozu 39 trolejbusů, z toho 7 jich bude na přelomu roku nahrazeno novými vozy.

Podle zjištění Jihlavské Drbny řidiči ve svých řadách letos přivítají osm nových kolegů, půjde výhradně o muže. 

DPMJ musel v letošním roce sáhnout k nepopulárnímu kroku - ke zvýšení cen jízdného. Podle Radovana Daňka zdražení ekonomické situaci v dopravním podniku výrazně pomohlo. Zvýšené ceny za jízdenky cestující neodradily, ba naopak. 

„I přes úpravu cen zaznamenáváme velký zájem cestujících o MHD, a to nás velice těší. Pro letošní školní rok evidujeme k 12. září 685 dětí ze ZŠ se zlevněným ročním žákovskými kupónem (nárůst o 25% oproti roku 2021), a protože u delších časových kupónů jsme zvýšili ceny nejméně a jsou velmi výhodné, je i o ně velký zájem. Pomohlo také spuštění plateb kartou u řidiče, kde jen za měsíc srpen nakoupilo jízdenku 4500 cestujících. Celkově evidujeme navýšení tržeb z MHD za období květen až srpen o 2,85 milionů korun ve srovnání se stejným obdobím „předcovidového“ roku 2019," zmínil na dotaz Drbny Radim Rovner, předseda představenstva DPMJ. 

Pozor, zastávky MHD u hlavního nádraží v Jihlavě jsou teď posunuté. Jízdní řád je beze změn, říká dopravní podnik

Od dnešního dne jsou v Jihlavě ve výluce zastávky s označením Hlavní nádraží ČD. Konečná i výchozí zastávka jsou posunuté asi o 200 metrů dál od výpravní budovy, ke křižovatce s Kollárovou ulicí. Důvodem tohoto přemístění je výstavba malého...

Aktuálně se buduje trolejbusová trať do průmyslové zóny, město do prací investuje zhruba 130 milionů korun. Tímto se jihlavská MHD z převážné části stane elektrifikovaná. Vzhledem k neustálému navyšování cen se zde nabízí varianta využívat zpět z větší části naftové autobusy. Podle zjištění redakce se o tomto kroku přechodně opravdu uvažuje. „Ano, uvažuje se i o přechodném nasazení naftových autobusů, které bohužel vycházejí jako provozně nejvýhodnější. Každopádně by to ale určitě nebylo na nově elektrifikované trati do Bedřichova a Pávova. Pokud bychom k takovému opatření museli přistoupit, tak jen na přechodně nutnou dobu, než bude jasný cenový strop nebo než nakoupíme levnější bioplyn, na který bychom chtěli ve druhé polovině příštího roku přejít. Aktuálně už nám naftové autobusy zajišťují náhradní dopravu, kvůli výluce trolejí u hlavního nádraží a v ulici Havlíčkova, kde jezdí místo trolejbusů A, F a D," doplnil Rovner s tím, že dlouhodobou strategií města je ale poskytovat ekologickou nízkoemisní dopravu s minimální hlučností, a takovou nám umí nabídnout opravdu pouze elektrické vozy.

Více spojů, noví řidiči, rychlejší odbavení na přepážce. Jihlavská MHD ode dneška přichází se změnami

Nový školní rok v Jihlavě znamená několik změn v městské hromadné dopravě (MHD). Ode dneška se vrátily všechny školní spoje, Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) navíc ve svých řadách přivítal nové řidiče.

Zvyšování energií se netýká pouze elektřiny, nepříznivá situace je i u další komodity - u plynu. DPMJ provozuje také vozy jezdící na plyn. „Nemáme zatím zasmluvněny dodávky na příští rok, s dodavateli jednáme a jak jsem již zmínil, ve hře je i nákup bioplynu. Současný dodavatel avizuje ochotu pokračovat v dodávkách i po Novém roce," zodpověděl Daněk na otázku týkající se vozů na plyn.

Ceny by se měnit neměly 

Určitě dobrou zprávou pro cestující MHD v Jihlavě je to, že město aktuálně nepřemýšlí o dalším navýšení cen jízdného.  

Ohodnoť článek

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky doprava, MHD, trolejbus, autobus, energie, plyn, elektřina, nafta, jízdné, opatření, DPMJ, Jihlava, dopravní společnost, městská hromadná doprava, Drbna.cz, Jaroslav Vymazal, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navýšení cen v MHD jihlavskému dopravnímu podniku výrazně pomohlo. Ve hře je přechodné nasazení naftových autobusů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.