Počasí dnes4 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Náročnější cestování na I/34. U Havlíčkova Brodu dnes začala oprava dvou mostů

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) v pondělí 23. května předalo zhovotovileli dva mosty u Havlíčkova Brodu na silnici I/34, které nyní čeká oprava. Ta startuje právě dnes a pro řidiče to znamená jisté dopravní omezení.

Opravovat se budou tyto dva mosty – první se nachází nedaleko čerpací stanice MOL v Žižkově ulici, druhý najdeme nedaleko odbočky na Dvorce a Kyjov. Jako zhotovitele ŘSD vybralo společnost M-Stav CZ, s.r.o.

„Jednopólový most z roku 1994 ev. č. mostu 34-044 převádí silnici I/34 přes ropovodní potrubí. Provedenou diagnostikou bylo zjištěno zejména začínající zatékání podélnými spárami mezi nosníky, které jsou však zatím v dobrém stavu. Jednou z hlavních závad je porušená izolace v úrovni úložného prahu. Jak na rubu opěr, tak křídel a nad krajními nosníky, dochází k zamáčení zejména křídel i vrchu opěr. Jsou patrné korozní a vápenné výluhy a povrchový rozpad betonu,“ jmenuje nedostatky mostu Martin Buček z ŘSD.

Aby v budoucnu nedošlo ke vzniku vážnějších poruch tohoto mostu, tak je nutná jeho oprava, která vyjde na 5,5 milionů korun bez DPH. Aktuální stavebně-technický stav mostu je hodnocen u horní stavby stupněm III–dobrý, stav spodní stavby ohodnocen stupněm IV–uspokojivý.

Skvělá zpráva pro řidiče. Se začátkem prázdnin by měl být průjezdný opravovaný úsek na I/37

Už od loňského roku probíhají opravy na silnici I/37, konkrétně jde o úsek mezi Ostrovem nad Oslavou a Křižanovem. Po zimní přestávce se na místě pracuje už od letošního února a vypadá to, že na přelomu června a července by mohlo být hotovo.

„V rámci opravy dojde k odstranění mostního svršku až na prefabrikované nosníky. Provede se nová izolace včetně ochranné izolace z litého asfaltu a položí se nová obrusná vrstva. Vybetonují se nové monolitické římsy a za nimi se osadí nové skluzy odvodnění. V rámci dolní stavby bude provedena sanace pohledových ploch křídel a opěr mostu. Osadí se nové příslušenství mostu,“ dodává k opravě Martin Buček.

Stav druhého mostu také není dobrý 

Druhý most s evidenčním číslem 34-045a , jehož oprava dnes odstartovala, je také jednopólový, pochází z roku 1996. Převádí silnici I/34 přes ropovod společnosti Mero ČE a.s. „Jednou z hlavních závad zjištěných diagnostikou je zatékání dilatační spárou v římsách, což způsobuje zamáčení úložného prahu, boku opěr a křídel a částečný povrchový rozpad betonu. Vyzdívka mostního otvoru na levé straně je plošně zamáčena, prostoupena trhlinami a boulí se. Kolem křídel není provedena přídlažba a revizní schodiště,“ jmenuje Buček s tím, že proto bude spodní stavba tohoto mostu sanována. Před stávající vyzdívku ze strany mostního otvoru se provede železobetonová zeď o tloušťce 300-450 milimetrů. Na pravé straně mostu bude v silničním svahu zřízeno revizní schodiště, vpravo před mostem bude obnoven skluz před římsou. Práce na tomto mostě budou stát 4,65 milionů korun bez DPH.

Aktuálně z Vílance: Kvůli opravám mostů teď řidiči jezdí po provizorní kumunikaci, na místě jsou semafory

Před necelým měsícem začala ve Vílanci na Jihlavsku oprava dvou mostů, která bude stát více než 18 milionů korun. Řidiči musí od včerejška jezdit po provizorní komunikaci.

Opravy mostů nyní zaberou jednu třetinu jejich šířky, což umožní ve zbývající části vést obousměrný provoz dvěma provizorními jízdními pruhy. „V tomto režimu by měli řidiči projet do poloviny července, kdy bude nutné přejít na kyvadlově řízený provoz,“ přidává Martin Buček upozornění pro řidiče.

„Semafory jsme tu už dlouho neměli," říká řidič 

Dopravní omezení se dotkne jednoho z řidičů, který bydlí nedaleko Havlíčkova Brodu a do města jezdí každý den do práce. „Semafory, to už jsme tu dlouho neměli. Ale vzhledem ke stavu těch mostů to musíme brát sportovně. Prostě z domova zase vyrazím o trochu dřív a snad to nebude tak horké," svěřil se redakci Drbny řidič Jan Slavíček. 

Ohodnoť článek

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR, Twitter

Štítky oprava, most, ŘSD, omezení, doprava, Havlíčkův Brod, I/34, Ředitelství silnic a dálnic, silnice, Martin Buček, římsa, Kyjov, Dvorce, Jan Slavíček, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náročnější cestování na I/34. U Havlíčkova Brodu dnes začala oprava dvou mostů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.