Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Po Jihlavě na sdíleném kole. Občané mohou k dopravě po městě od pátku využít bikesharing

Od pátečního rána funguje v Jihlavě takzvaný bikesharing, tedy koncept sdílených kol, která mohou občané využít pro cestování po krajském městě. Více než sto bicyklů bude k dispozici na zhruba padesáti stanovištích. Prvních 15 minut jízdy je zdarma.

„Jsou rychlejší než chůze, nečekají na spoje podle jízdního řádu, neprodukují emise, hluk ani nezabírají parkovací místa. Navíc prospívají zdraví a pomáhají i dopravě. Kola budou sdílená, takže není třeba se o ně starat nebo strachovat," jmenuje výhody takzvaného bikesharingu neboli sdílení kol Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. Stačí si tedy kolo jen půjčit a jet. 

Stanoviště celkem 112 sdílených kol budou jak v centru města, tak v jeho okrajových částech, kolem řeky i na kopcích. Kola bude možné vypůjčit a vrátit u obchodů a služeb, kulturních institucí, úřadů, v sídlištích nebo u středních škol a zastávek. „Věřím, že se kola v praxi osvědčí a lidé je budou k popojíždění po městě využívat více než auta,“ řekl při předávání sdílených kol v Jihlavě radní Jaroslav Vymazal.

Ceník sdílených kol v Jihlavě

- 0-15 min. zdarma (platí až pro 20 výpůjček denně, mezi výpůjčkami musí uplynout minimálně 10 minut)
- 16 - 45 minut 24 Kč 
- každých dalších 30 minut 24 Kč
- maximálně za 24 hodin 300 Kč
- rezervace kola 10 Kč na 15 minut
- měsíční předplatné 169 Kč (půjčení kola na 0-45 minut zdarma), pro držitele karty ISIC 129 Kč
- roční předplatné 1 049 Kč
- držitelé karty Multisport 2x75 minut denně zdarma

O servis se bude starat firma Nextbike, které kola patří. „Pokud někdo zjistí, že je u kola jakýkoliv technický problém, může nám dát vědět přes mobilní aplikaci nebo zavolat na telefonní číslo, které je uvedeno přímo na kolech. Pověřený technik pak vyrazí do terénu a kolo buď opraví na místě, nebo ho převeze do servisu,“ uvedl Dan Rambousek z firmy Nextbike.

Servisní technik se bude starat také o to, aby byla kola dostupná na všech vytipovaných stanovištích. „Pokud přes náš systém zjistí, že například na Masarykově náměstí je deset kol a v místních částech chybí, rozveze je,“ řekl k promyšlenému systému Dan Rambousek.

Kola mají osm rychlostí a jsou vyrobená tak, aby vydržela jakékoliv počasí. Mají bytelnou konstrukci, nízký nástup, bezpečnostní prvky a košík na odložení tašky nebo nákupu.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky cyklo, kolo, bikesharing, sdílená, doprava, Jihlava, Nextbike, Jaroslav Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Jihlavě na sdíleném kole. Občané mohou k dopravě po městě od pátku využít bikesharing | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.