Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Vysočině minulý týden nejelo několik autobusů kvůli nemocným řidičům. Takových linek může přibývat

Na Vysočině minulý týden nevyjelo několik linkových autobusů kvůli vysoké nemocnosti mezi řidiči. Výpadky se zatím týkaly hlavně Havlíčkobrodska, kraj o nich informoval na facebooku. S ohledem na epidemickou situaci může podle krizového štábu kraje linek bez obsloužení přibývat. Jihlavský Icom transport zatím na Vysočině pokrývá všechny autobusové spoje, podle jízdního řádu jezdí také autobusy firmy Zdar ze Žďáru nad Sázavou.

„My zatím na Vysočině všechno objíždíme," řekla Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva firmy Icom transport. Podotkla, že v tomto regionu má společnost čtyři pětiny řidičů očkovaných. „Samozřejmě, teď čekáme, co s námi udělá omikron. Tomu my se nevyhneme, protože řidič je celý den v uzavřeném prostoru s cestujícími, kteří se mu tam střídají, vybírá peníze," uvedla.

Podle krizového štábu kraje se do minulého čtvrtka výpadky na Vysočině týkaly méně než deseti autobusových linek z celkových 4500. Minulý týden ve čtvrtek podle krajského facebooku nebyly vypraveny některé ranní spoje mezi Horní Krupou a Havlíčkovým Brodem, které zajišťuje dopravce Arriva. Ve čtvrtek a v pátek byly výpadky na lince mezi Havlíčkovým Brodem a Pardubicemi.

Krizový štáb Vysočiny: Nemocnost řidičů se podepisuje na výpadcích autobusových linek. Navyšují se testovací kapacity

Další čtvrtek je za námi a s ním i další zasedání Krizového štábu Kraje Vysočina, který se zabývá aktuální epidemiologickou situací. Pojďme si projít ty nejdůležitější závěry, které vzešly ze včerejšího setkání.

Starosta Horní Krupé Václav Lacina (nestraník) uvedl, že chápe, že takové problémy mohou nastat, protože řidičů je málo. Obec by podle něj ale od dopravce potřebovala dostávat informace o výpadcích spojů aspoň o den dřív. „Máme rozhlas, webové stránky, píšeme SMS. Ale někdy se stane, že nám to řeknou pár hodin předem, třeba i v noci a už se nestihne ta informace mezi lidi dostat," řekl Václav Lacina. Horní Krupá má podle statistiky skoro 600 obyvatel, do Havlíčkova Brodu jezdí mnozí do zaměstnání nebo do školy.

Tu informaci, jakmile ji máme, tak ji okamžitě posíláme," řekl mluvčí skupiny Arriva ČR Jan Holub. Podle něj se stane třeba i ve tři hodiny ráno, že řidič, který má za hodinu nastoupit do práce, sdělí dispečerovi, že nenastoupí, protože mu není dobře. Aktuality včetně mimořádných událostí zveřejňuje dopravce i na svém webu.

V minulých sedmi dnech se covid-19 prokázal na Vysočině u 895 lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V neděli bylo v tomto kraji pozitivních 219 testů, o 116 víc než v neděli 16. ledna. Jinde v ČR stoupaly při stejném porovnání počty nakažených rychleji.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky covid, doprava, koronavirus, autobusy, Vysočina, Kraj Vysočina, Facebook, okres Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Horní Krupá, ICOM transport, Václav Lacina, Arriva, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině minulý týden nejelo několik autobusů kvůli nemocným řidičům. Takových linek může přibývat | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.