Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vysočinu zasypal první sníh, řidiči mají problémy se sjízdností. Policisté apelují na řidiče s letními pneumatikami

, aktualizováno 26. listopadu 2021, 22:10

Také na Vysočinu dnes kolem 13. hodiny dorazilo sněžení, což na řadě míst napříč krajem zkomplikovalo řidičům jízdu. Policisté v této souvislosti zaznamenali výrazně zvýšený počet volání na linku 158, zaznamenali také vyšší počet dopravních nehod.

„Policisté na integrovaném operačním středisku přijali odpoledne od 13 hodin do současné doby více 60 volání, která se týkala problematiky sjízdnosti silnic a oznámení o dopravních nehodách. Dopravní policisté v rámci jednotlivých územních odborů vyjížděli šetřit více než 40 dopravních nehod, které se zatím obešly bez zranění. Největší problémy se týkají okresů Žďár nad Sázavou a Třebíč," jmenuje Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Problémy hlásí i ostatní okresy našeho kraje. Na mnoha místech blokují provoz kamiony, které nemohou vyjet ve stoupání. O všech problémech ve sjízdnosti operační důstojníci informují dispečery Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina, aby silničáři problematické úseky operativně ošetřili.

Podle dispečera krajské správy a údržby silnice Romana Hubeného je v terénu 80 sypačů. Sněžení postupně zasáhlo celý kraj až po jeho západní hranici.

Kolony na „Hosáku" 

Podle dostupných informací, které má redakce Drbny k dispozici, řidiči hlásí problémy třeba i na silnici II/602, konkrétně na „Hosáku", na výpadovce na Pelhřimov, kde se tvoří dlouhé kolony. Zde musí řidiči jet zvlášť opatrně. 

„V souvislosti se změnou klimatických podmínek apelujeme na všechny řidiče, aby k jízdě využívali pouze vozidla, která mají předepsané zimní pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu. Na řidiče apelujeme, aby při současné změně počasí, zejména na zasněžených komunikacích jezdili opatrně, aby nepřeceňovali své schopnosti a přizpůsobili rychlost jízdy aktuálnímu stavu komunikaci, povětrnostním podmínkám, a také svým řidičským schopnostem," dodává Čírtková.

Pokud řidič vyjede na silnice s letními pneumatikami, hrozí mu pokuta ve výši 2 tisíce korun v příkazním řízení. Tato okolnost se v případě dopravní nehody vždy zaznamená do protokolu o dopravní nehodě. Potom může mít řidič problémy při případném krácení pojistného plnění.

Sněžit přestane asi o půlnoci 

„Přestat sněžit by mohlo kolem půlnoci," řekl Roman Hubený. Na sobotu předpovídají meteorologové oblačno až polojasno a místy mrznoucí mlhy. Teploty v noci na sobotu klesnou až k minus pěti stupňům Celsia, přes den bude od nuly do minus dvou stupňů. Znovu může sněžit a v nižších polohách může být déšť se sněhem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky sjídznost, doprava, sníh, počasí, Kraj Vysočina, silnice, dopravní nehoda, Žďár nad Sázavou, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočinu zasypal první sníh, řidiči mají problémy se sjízdností. Policisté apelují na řidiče s letními pneumatikami | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.