Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radar na Hosově za den odhalí průměrně 14 hříšníků. Měření zde bylo potřeba, myslí si řidiči

Řidiči, kteří projíždí po silnici II/602, si musí v úseku u Hosova poblíž Jihlavy dávat pozor na rychlost, a to už deset měsíců. Ve čtvrtek 7. ledna zde totiž bylo spuštěno úsekové měření rychlosti. Od začátku měření zde byly zachyceny více než čtyři tisíce přestupků.

„Ke dni 3. října zde bylo oznámeno 4 148 přestupků," vyčíslil Lubomír Dohnal, vedoucí jihlavského odporu dopravy. V přepočtu to tedy znamená, že za den zde povolenou sedmdesátku průměrně překročí 14 řidičů. 

Měření rychlosti v uvedeném místě se řešilo dlouhodobě. „V místě se uvažovalo i o zřízení nadchodu nebo podchodu, to jsou však velice finančně nákladná opatření. Takže jsme se nakonec dohodli s Policií ČR, že v místě zavedeme úsekové měření,“ sdělil již dříve jihlavský radní Jaroslav Vymazal.

Úsekové měření rychlosti zde bylo spuštěno z jednoho hlavního důvodu. Tím je komplikované odbočování a také přecházení frekventované silnice od autobusové zastávky. „Na silnici je podle kalibrovaného dopravního sčítání intenzita provozu v průměru 13 tisíc vozidel za 24 hodin,“ uvedl již dříve Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Rekordman s rychlostí 122 km/h

Podle policistů, kteří tento úsek silnice na hosovském kopci zařadili mezi vhodné pro úsekové měření, se v posledních deseti letech stalo v místě hned osm vážných nehod. Někteří řidiči si v daném úseku s dodržováním rychlosti hlavu příliš nelámou. Rekordmanem za prvních deset dnů provozu úsekového měření rychlosti u Hosova byl řidič, který projel tímto úsekem rychlostí 122 km/h.

Na jihlavském odboru dopravy se momentálně touto agendou - tedy přestupky překročení rychlosti na dálnici D1, v Jihlavském tunelu, na Hosově nebo průjezdy na červenou na křižovatkách v Jihlavě - zabývá 6 zaměstnanců. 

Před zavedením úsekového měření o tomto opatření řada řidičů pochybovala s tím, že to není potřeba. To si nemyslí jedna z řidiček, která bydlí v Dolní Cerekvi a úsekem denně jezdí do práce do Jihlavy. „S měřením rychlosti u Hosova určitě souhlasím, Lidi tam jezdili jak šílenci," sdělila na dotaz redakce Štěpánka Nedbalová s tím, že s dodržováním stanovené sedmdesátky nemá problém. 

Podobný názor na měřený úsek má také Veronika Jelínková, ta bydlí v Batelově a do Jihlavy také denně dojíždí za prací. „Myslím si, že není úplně od věci, že se tam rychlost měří. Z důvodu bezpečnosti je to za mě ok, protože při výjezdu z Jihlavy opravdu není vidět, jestli někdo přechází nebo nepřechází, to samé chodci, nemůžou vidět za horizont," myslí si řidička Veronika Jelínková. Ani ona nemá problém s dodržováním rychlosti. „Pokud si to dobře pamatuju, 70km/h už tam bylo dřív, ve směru na Jihlavu, ještě než se začala měřit rychlost, takže mi nedělá problém toto dodržovat ani v opačném směru," dodává. 

Dalším místem v krajském městě, kde si řidiči musí dát pozor na rychlost, je Jihlavský tunel. Zde bylo měření spuštěno v dubnu 2019. „Ke dni 3. října bylo v Jihlavském tunelu letos oznámeno 8 194 přestupků," dodává Dohnal. 

Kde dál se bude měřit? 

To, jestli v Jihlavě přibudou další místa s úsekovým měřením rychlosti, zatím nelze říct. O měření rychlosti opakovaně žádají například občané žijící na Rantířovské ulici. „Další místa se připravují, ale zatím nebyla projednána s policií ani s dopravní komisí, teprve poté bude možné je zveřejnit, ale není to otázka nejbližší budoucnosti," nastínil Radovan Daněk. 

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Hosov, úsek, radar, rychlost, Jihlava, silnice, Lubomír Dohnal, tunel, Veronika Jelínková, Policie České republiky, Jaroslav Vymazal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radar na Hosově za den odhalí průměrně 14 hříšníků. Měření zde bylo potřeba, myslí si řidiči | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.