Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na železnicích Vysočiny letos skončí stavby za stamiliony korun

Na železnici v Kraji Vysočina letos skončí stavby za stamiliony korun. Do srpna by měla být hotová rekonstrukce úseku mezi Křižanovem a Skleným nad Oslavou na rychlíkové trati z Brna do Žďáru nad Sázavou, v té době by už měly být opravené i budovy obou stanic. Obnova výpravní budovy v Třebíči bude ukončená v letošním prvním čtvrtletí.

Při loňském zahájení rekonstrukce trati mezi Křižanovem a Skleným nad Oslavou Správa železnic uvedla, že jde o investice asi za 1,9 miliardy korun. Po jejich dokončení tam budou moci vlaky projíždět rychleji.

Přestavba devíti kilometrů této dvoukolejné trati začala předáním staveniště loni v lednu. Podle nynějších informací Správy železnic by měla skončit do letošního srpna, stejně jako práce ve stanici Křižanov. Rekonstrukce stanice Sklené nad Oslavou včetně tamní výpravní budovy bude hotová už v dubnu. Úpravy kolejí na stejné trati ve Žďáru nad Sázavou, které začaly také před rokem, budou provedené do letošního června.

Jde o další etapu modernizace trati z Brna směrem na Prahu. Stavby skončí během letoška. „Další usktečníme až od roku 2023, jde ještě zhruba o deset staveb,“ doplnila sdělila mluvčí státní organizace Správa železnic Nela Friebová. Mezi tyto připravované projekty patří i rekonstrukce uzlu v Havlíčkově Brodě, u ní je podle Friebové předpoklad zahájení stavby nejdřív na konci roku 2023. Havlíčkův Brod je nejvýznamnější stanicí na trati mezi Kolínem a Brnem.

V prvním letošním čtvrtletí Správa železnic na Vysočině také dokončí obnovu výpravní budovy ve stanici Třebíč na trati spojující Jihlavu a Brno. Podle webu správy to bude stát asi 30 milionů korun. Ve druhé polovině roku plánuje správa zahájit opravy výpravních budov ve Světlé nad Sázavou a Velkém Meziříčí, mezi její další letošní akce v kraji patří například i opravy na regionální dráze mezi Bystřicí nad Pernštejnem a Rožnou.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto magzine.cz

Štítky železnice, Vysočina, investice, Kraj Vysočina, Brno, rekonstrukce, Křižanov, Správa železniční dopravní cesty, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na železnicích Vysočiny letos skončí stavby za stamiliony korun | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.