Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obchvat Nového Veselí už slouží řidičům. Ten u Beranova se otevře dnes po poledni

Řidičům se dnes otevřel nový silniční obchvat Nového Veselí a sousední obce Budeč na Žďársku za 350 milionů korun. Po asi pětikilometrovém úseku se auta rozjela před 8:30. Po poledni by měl být zprovozněn i obchvat Velkého Beranova, uvedla mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová. Obchvat Velkého Beranova na Jihlavsku dlouhý přes čtyři kilometry je s náklady 800 milionů korun největší silniční stavbou Kraje Vysočina za 20 let jeho existence. Oba silniční obchvaty hradil Kraj Vysočina, na stavby získal dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.

Obchvat Velkého Beranova dlouhý 4,25 kilometru propojil krajské páteřní silnice II/602 a II/353. Auta po nich jezdí mezi krajskou Jihlavou a Žďárem nad Sázavou, na Velké Meziříčí a k nájezdu na dálnici D1. Doprava se ve Velkém Beranově s 1300 obyvateli ještě víc zahušťovala při problémech na dálnici. Součástí nového obchvatu je pět mostů, dva nejdelší měří asi 90 a 140 metrů.

„Část obchvatu v lesním úseku před Novými Domky mezi dvěma největšími mosty je doslova zaříznuta do skalního svahu. Kůrovcová kalamita v tomto úseku obnažila reliéf krajiny a teprve nyní naplno vynikla výjimečnost a náročnost této stavby, která ve zmíněném úseku splňuje kritéria v podstatě horské stavby," uvedl kraj v tiskové zprávě.

Ode dneška bude obchvat průjezdný, ale bude se ještě pracovat v jeho okolí, mimo jiné na místní komunikaci do Nových Domků a do Hečova. Úplné dokončení stavby se plánuje k 30. červnu příštího roku. Stavba začala loni v březnu.

Na krajských silnicích skončí většina oprav v říjnu. V listopadu se bude dělat na 12 úsecích

Na většině krajských silnic Vysočiny skončí stavební práce do konce měsíce. V listopadu budou pokračovat opravy 12 úseků, mezi nimi jsou i rekonstrukce mostů v Dolní Rožínce, Mysleticích a Radoticích. Kraj na svých silnicích pro letošek připravil...

Ve stejné době začaly stavební firmy budovat i obchvat Nového Veselí a sousední obce Budeč na silnici II/353 spojující Jihlavu a Žďár nad Sázavou. „Nyní se nový úsek pro řidiče zprůjezdní v režimu předčasného užívání, pokračovat budou už jen dokončovací práce jako rekultivace rušených částí komunikací nebo drobné terénní úpravy. Kompletní dokončení obchvatu se předpokládá v březnu příštího roku," uvedla Neuwirthová.

Součástí stavby byl záchranný archeologický průzkum, protože v katastru obce Budeč se nacházely pozůstatky těžby železné rudy. Součástí obchvatu je nový most přes řeku Oslavu a okružní křižovatka s komunikací III/35311 spojující Nové Veselí s Březím nad Oslavou.

Na skoro 40 kilometrů dlouhé silnici mezi Jihlavou a Žďárem nad Sázavou kraj v minulých letech postavil obchvaty Bohdalova a Jamného, na oba dostal dotace z EU. Vesnici Jamné objíždějí auta od června 2014, obchvat Bohdalova slouží od roku 2009.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky stavba, doprava, obchvat, Nové Veselí, Velký Beranov, Kraj Vysočina, silnice, Budeč, Beranov, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava, Jihlava, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvat Nového Veselí už slouží řidičům. Ten u Beranova se otevře dnes po poledni | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.