Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kolize na jihlavském nádraží způsobila škodu 7,3 milionu korun. Provoz je částečně obnovený

Naštěstí bez zranění skončila dnešní kolize na jihlavském nádraží, kde se brzy ráno srazil nákladní vlak s lokomotivou kvůli nedodržení zákazu jízdy. Oba stroje vykolejily. Nehoda, která se stala před šestou hodinou ranní, způsobila podle Drážní inspekce škodu 7,3 milionu korun. Provoz na trati Brno - Jihlava byl po nehodě úplně zastavený, částečně se ho podařilo obnovit v 10:00, řekla mluvčí Českých drah (ČD) Gabriela Novotná.

Obnovený provoz na trati se týká jen osobních a spěšných vlaků. Místo rychlíků jezdí dál v úseku mezi Jihlavou a obcí Okříšky na Třebíčsku náhradní autobusová doprava.

„V 10:10 jsme od dopravce dostali souhlas k tomu, že můžeme lokomotivy od sebe odtrhnout. Hasiči nyní odřezávají nárazníky a ostatní ocelové části, které jsou do sebe zaklíněné. Pak se za použití další lokomotivy pokusí vozy od sebe dostat," řekl mluvčí Správy železnic Marek Illiaš. Hydraulické zvedáky by pak měly vrátit lokomotivy na koleje. Pokud se to nepodaří, bude podle Illiaše nutné do Jihlavy poslat nehodový vlak, který by se na místo dostal až za čtyři hodiny. České dráhy zatím počítají se zprovozněním trati v 18:00.

Lokomotivu vlak sunul skoro 100 metrů 

Nákladní vlak se s odstavenou lokomotivou srazil, když projel návěst zakazující jízdu. Odstavenou lokomotivu vlak sunul 94 metrů, uvedla Drážní inspekce, pak obě lokomotivy vykolejily. U nehody zasahovali drážní hasiči z Havlíčkova Brodu a Brna.

Škoda na odstavené lokomotivě je podle mluvčího drážní inspekce Martina Drápala pětimilionové, na lokomotivě nákladního vlaku je vyčíslená na dva miliony korun. Na 300 tisíc se odhaduje škoda na trati. „Drážní inspekce šetří příčiny a okolnosti mimořádné události," dodal Martin Drápal.

Foto Tomáš Růžička | Zdroj ČTK

Štítky nehoda, železnice, Jihlava, České dráhy, Drážní inspekce, Brno, Správa železniční dopravní cesty, okres Třebíč, Okříšky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolize na jihlavském nádraží způsobila škodu 7,3 milionu korun. Provoz je částečně obnovený | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.