Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jihlavský Bosch posílí výrobu v oblasti elektromobility

PR článek

Pobočka firmy Bosch v Jihlavě investuje do budoucnosti. Významně rozšíří své portfolio výroby udržitelné mobility. Tím podpoří další růst automobilové techniky a rozvoj jihlavského závodu. Udržitelnou mobilitou se firma snaží reagovat na ochranu klimatu.

Vedle stávající výroby součástek do klasických spalovacích motorů posílí Bosch v Jihlavě své kompetence i v oblasti elektromobility. Jihlavský závod se aktuálně intenzivně připravuje na sériovou výrobu elektronáprav, elektrických motorů, statorů a rotorů pro elektrická osobní vozidla.

Rozvoj udržitelné mobility v Jihlavě je součástí celkové strategie firmy Bosch v oblasti elektrifikace a ochrany klimatu. „Společnost se zavázala k cílům EU stanovených v Green Dealu. Proto je stále větší část podnikání spojená s elektrifikací a Bosh stále více využívá i růstový potenciál elektromobility,“ říká obchodní ředitel Ralp Carle. Tento krok posílí nejen význam závodu, ale výroba se zároveň v Jihlavě a na Vysočině stane dalším milníkem v rozvoji zdejšího průmyslu.

Elektromotory se v Jihlavě začnou vyrábět do tří let

Nová výroba se ve firmě rozběhne postupně – během příštího roku budou instalovány první výrobní linky, „Již nyní připravujeme prostory pro novou výrobu v závodě 3 na Pávově. První linky budeme instalovat na jaře 2023. Pak se mohou začít vyrábět první vzorky nových produktů,“ vysvětluje Rajendra Basavaraju, technický ředitel Bosh Diesel. Pilotní zákazníci nejdříve otestují první produkty v klasických podmínkách a následně vozidla s novým typem pohonu nechají projít homologací (úředním odsouhlasením používání, pozn. redakce).

Od roku 2024 pak závod najede na sériovou výrobu. „O rok později, tedy v roce 2025, plánujeme v jihlavském závodě převzetí dalšího nového výrobku pro elektrická osobní vozidla, elektromotoru,“ doplňuje Basavaraju.

Součástí přípravy nové výroby pro elektromobilitu bylo přemístění některých nevýrobních oblastí, jako například technické údržby strojů, do externích prostor „LOG Point 112“, které se nacházejí přibližně dva kilometry od závodu 3. „Díky naší flexibilitě se nám podařilo uvolnit dostatečné výrobní plochy pro novou výrobu,“ dodává technický ředitel.

Bosch jako kompetentní partner a atraktivní zaměstnavatel v Česku

„Technologický vývoj v jihlavském závodě nás velice těší. Získání kompetencí jihlavského závodu v oblasti elektromobility je velký úspěch, který kromě jiného přispěje i k dalšímu upevnění postavení firmy Bosch jako kompetentního partnera a atraktivního zaměstnavatele v rámci celé České republiky,“ říká Milan Šlachta, zástupce společností Bosch v České republice.

Kromě elektromobility u nás probíhá spolupráce také na vývoji vodíkového palivového článku a technologií potřebných pro výrobu vodíku v R&D v Českých Budějovicích. „Elektrický motor s vysokou pravděpodobností ještě dlouho nebude jediným pohonem na trhu,“ tvrdí Šlachta. Oba české závody zaměřené na automobilovou techniku se proto nadále věnují i stávající výrobě a vývoji komponent pro spalovací motory.

Kromě nové výroby posílí i technologický vývoj

V jihlavském Boschi bude vedle montáže nových výrobků a sériové výroby komponent fungovat také dlouhodobá zkušebna. „Projekt pro nás znamená také změnu v myšlení. Nové výrobky pro elektromobily budeme dodávat rovnou výrobcům elektrických osobních automobilů,“ vysvětlují manažeři projektu nové výroby Martin Mlýnský a Jiří Müller. Zatímco například čerpadla a raily konvenčních spalovacích motorů směřovaly nejdříve do motoráren a teprve odtud se dostávaly k samotným výrobcům automobilů.

Elektromobilita jako nová příležitost pro zaměstnanost  

Elektromobilita s sebou nese další nové příležitosti i v oblasti zaměstnanosti. Závod se chce zaměřit na další zaměstnance a motivovat je k zájmu o práci ve výrobě komponent pro elektrická osobní vozidla. „Do budoucna budeme hledat zaměstnance nejen do výrobních pozic, ale i do specializovaných profesí a podpůrných oddělení,“ uzavírá Carle. Podpora rozvoje technických kompetencí zaměstnanců podle něj přispěje potažmo i k dalšímu rozvoji celého českého průmyslu.

Firma pravidelně získává řadu prestižních ocenění

Firma BOSCH DIESEL se považuje za předního dodavatele elektrických pohonných jednotek v oblasti silniční dopravy. Zaměstnává na 4 500 zaměstnanců. K hlavním výrobkům patří vysokotlaká čerpadla pro dieselové motory, tlakové zásobníky, regulační ventily tlaku, vstřikovací injektory a zpětné vedení paliva pro systém common rail (systém přímého vstřikování paliva vznětových motorů, pozn. redakce).

Firma získala řadu národních a mezinárodních ocenění, například prestižní ocenění „Národní cena kvality ČR – Excelentní firma“ nebo ocenění za prorodinně orientovanou personální politiku firmy „Audit rodina & zaměstnání“, udělované Ministerstvem práce a sociálních věcí. Firma se již po řadu let tradičně umisťuje na čelní pozici v renomované soutěži nejlepších českých exportérů „Exportér roku“.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Foto Bosch

Štítky Jihlava, Bosch Diesel, elektromobilita, výroba, Robert Bosch GmbH, Evropská unie, Česko, Jiří Müller, Zelená dohoda pro Evropu, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavský Bosch posílí výrobu v oblasti elektromobility | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.