Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Žďáru přibude 34 nájemních bytů, větší část bude pro vybrané profese. Třeba pro lékaře nebo policisty

Ve Žďáru nad Sázavou přibude do poloviny příštího roku 34 nájemních bytů. Projekt na dva bytové domy v Sázavské ulici připravila společnost Dostupné bydlení České spořitelny ve spolupráci s radnicí a firmou Nema. Stavba začala minulý měsíc. Byty budou nabízeny zaměstnancům v klíčových profesích. Vyplývá to z tiskové zprávy České spořitelny (ČS). Podle předpokladu radnice budou čtyři pětiny bytů určené pro zaměstnance vybraných profesí a pětina pro další zájemce.

Pravidla pro výběr nájemníků se ještě formují, řekl ČTK žďárský starosta Martin Mrkos (STAN, za Ždár-živé město). Radnice připravila projekt a získala na něj stavební povolení. Na jeho realizaci vybrala investora, který podle zprávy využil dotační program Státního fondu podpory investic (SFPI) ministerstva pro místní rozvoj.

„Strategií Dostupného bydlení České spořitelny je zvyšovat dostupnost nájemního bydlení zejména pro potřebné profese, v našich projektech proto garantujeme nájemné vždy 20 procent pod tržním průměrem," uvedl mluvčí ČS Filip Hrubý. Společnost podle něj bude zajišťovat provoz těchto bytů v režimu dostupného nájemního bydlení 50 let. „Po celou tuto dobu bude nicméně ve výhradní kompetenci města vybírat konkrétní nájemníky z řad tzv. potřebných profesí, například lékařů, pečovatelek, učitelů, policistů..., " doplnil.

Nové žďárské domy budou z velké části prefabrikované dřevostavby, podle investora se tím výstavba zkrátí na polovinu a sníží se náklady na energie. Na projektu spolupracuje i s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT. Stavbu zajišťuje firma Nema, která má zkušenosti s budováním velkých staveb ze dřeva pro komerční i veřejný sektor. U domů bude 24 parkovacích míst.

„Šli jsme do toho proto, že to je jedinečná příležitost pro město, kdy vám někdo postaví moderní nový bytový fond a vy si do něj vybíráte nájemníky," řekl starosta Martin Mrkos. Očekává, že efekt bude dvojí, jednak to může do Žďáru přivést chybějící profese, jednak mohou nové byty využít tito pracovníci, kteří už ve městě a jeho okolí žijí a řeší bydlení. Po 50 letech podle starosty připadnou domy městu.

Dceřiná společnost České spořitelny v tiskové zprávě uvedla, že je to její první projekt cenově dostupného nájemního bydlení mimo Prahu. V SFPI na něj požádala o dotaci 30 milionů korun a o zvýhodněný úvěr na 20 milionů korun. Celkové náklady žďárského projektu budou podle mluvčího 180 milionů korun, dotace z nich pokryje 16 procent.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Plzeň

Štítky nájemní, stavby, byty, správa, bydlení, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Žďáru přibude 34 nájemních bytů, větší část bude pro vybrané profese. Třeba pro lékaře nebo policisty | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.