Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kontroverzní kampaň z náměstí zřejmě zabrala. Ve Žďáru ubylo odpadu pohozeného u popelnic

Množství odpadu pohozeného ve Žďáru nad Sázavou u popelnic a kontejnerů se v posledních dvou měsících snížilo o víc než polovinu. Radnice to přičítá osvětové kampani, kterou zahájila v září tím, že odpadky sebrané za měsíc nechala navést na náměstí. Předtím museli pracovníci uklízet u kontejnerů dvakrát v týdnu, teď od nich odvážejí odpadky jednou za týden, řekl starosta Martin Mrkos (STAN, za Žďár-živé město).

Loni v září odvezli pracovníci od venkovních nádob na odpad 1,3 tuny papíru a tunu dalšího různého objemného odpadu, celkem tedy 2,3 tuny. Tento rok ve stejném měsíci tam byla jedna tuna všech odpadů. Výrazný byl v meziročním porovnání úbytek odpadků také v říjnu.

„Věříme, že tento trend, který odstartovala ta kampaň, vydrží," řekl Martin Mrkos. Dodal, že nešlo jen o tu nejviditelnější a možná nejkontroverznější část, kdy byl odpad sesbíraný u kontejnerů pro představu veřejnosti vysypaný na náměstí. „Nadále běží spoty v kině a nadále budeme pokračovat v různých edukativních článcích a reportážích," řekl. Náklady kampaně jsou podle něj nízké, město ji dělá samo.

Kvůli úklidu musí stání s kontejnery a popelnicemi pracovníci speciálně objíždět s vozem. Do svozového auta, do něhož se sype obsah kontejnerů na tříděný odpad, se volně odložené věci přidat nedají. Loni radnice za tento úklid zaplatila 400 tisíc korun.

Nynější pokles nepořádku přičítá Mrkos i tomu, že řada lidí mohla třeba papír odkládat ke kontejnerům v dobré víře, že ho i tím vytřídili. „Ale neuvědomovali si, že to způsobuje dodatečné náklady a logistiku a že tím zároveň vlastně zakládali nedovolenou skládku, když se to vezme do důsledku," uvedl. Za zakládání černé skládky hrozí podle radnice pokuta 50 tisíc korun.

ANKETA: Trapný a ubohý krok města, chudáci turisté. Vystavený odpad na žďárském náměstí lidé hodnotí kriticky

Matrace, nábytek, ledničky. Náměstí ve Žďáru nad Sázavou od pátku „zdobí“ nepořádek, který obyvatelé zanechali u popelnic. Odpad bude na místě „vystavený“ týden. Cílem této dlouhodobé osvětové kampaně je vzbudit u veřejnosti diskuzi, byť si...

Velké kartony je potřeba rozřezat a sešlápnout, aby se daly dát do kontejneru. Většinu objemnějších odpadů mohou obyvatelé města odložit zdarma ve sběrném dvoře, platí se za stavební suť.

Týdenní „výstava" na náměstí 

Zmíněná kampaň na náměstí Republiky byla k vidění během prvního zářijového týdne. Starosta Mrkos při jejím spuštění připustil, že se to může jevit jako kontroverzní, ale o to podle něj jde. „Díky tomu, věříme, si veřejnost všimne, že tohle je skutečně nějaký problém," řekl Martin Mrkos na začátku letošního září. 

Tato část kampaně opravdu diskuzi na Facebooku města vzbudila. Většina diskutujících tento krok hodnotila negativně. „Tak tohle se městu moc nepovedlo,“ myslí si Michal Horák. Jako „trapný a ubohý krok města“ hodnotil tuto osvětovou akci Tonda Galuska. Pod facebookovým příspěvkem se do debaty zapojila třeba i Marcela Košťálová, která vystavený odpad považuje za aprílový žert. „Myslela jsem, že aprílové žerty se dělají jen 1. dubna. Tohle je dost nevkusné a chudáci turisté, kteří sem přijedou prohlédnout si město. S nesprávným nakládáním s odpadem je potřeba bojovat, ale opravdu je nutné zvolit zrovna tuto variantu? Dost na tom, jak vypadá nerekonstruovaná strana náměstí pro pěší podél silnice. Už to je za mě dost velká ostuda.“

Větší pochopení pro věc měla Radka Slonková.Snad si to aspoň jedno z těch čuňat, co hází věci kolem popelnic, uvědomí.“ Jiné řešení by uvítala Jana Mifková. „Tohle se mi na náměstí opravdu nelíbí a obávám se, že to situaci z kontejnerů na sídlištích nevyřeší. Uvítala bych jiné řešení.“ Na její názor zareagovalo vedení města s tím, že si radnice uvědomuje, že jde o kontroverzní záležitost, jejímž cílem je vzbudit veřejnou diskuzi.

Anketa mezi čtenáři Jihlavské Drbny

Názor lidí zajímal i naši redakci, proto jsme ke článku o kontroverzní „výstavě" přidali anketu. V ní do dnešního dne hlasovalo 745 čtenářů.

Výsledky ankety k 9.11.2023 9:45

Položili jsme otázku: Je výstava odpadu na žďárském náměstí, podle vás, dobrým krokem? Čtenáři vybírali ze tří odpovědí - Ano, dobrý nápad. Ne, s tím nesouhlasím. Nevím, na to nedokážu odpovědět. Nejvíce čtenářů zvolilo první možnost, s kampaní souhlasilo 582 čtenářů (72%). S horou odpadu na náměstí nesouhlasilo 125 čtenářů (17%). Neutrální postoj mělo 38 čtenářů Drbny (5%). 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Žďár nad Sázavou

Štítky odpady, správa, náměstí, kampaň, popelnice, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

Při zdůvodňování této akce na FB stránce města, starosta upozornil i na záměr, monitorovat některá místa s kontejnery, a tak možná ke zlepšení ukládání odpadu, pomohlo zřejmě hlavně tohle starostovo sdělení a nevábnou kupku na hlavním náměstí, nebylo ani nutné financovat ...

Pátek, 10. listopadu 2023, 09:08Odpovědět

Jan Strapina

No to se teda kurva povedlo fuckt že jo!Úbýtek z 2,1 tuny na 1,0 to je teda fuckt ůspěch jak zkurvysyn!!!!!!!!!!

Čtvrtek, 9. listopadu 2023, 10:50Odpovědět

Kontroverzní kampaň z náměstí zřejmě zabrala. Ve Žďáru ubylo odpadu pohozeného u popelnic | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.