Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Trapný a ubohý krok města, chudáci turisté. Vystavený odpad na žďárském náměstí lidé hodnotí kriticky

Matrace, nábytek, ledničky. Náměstí ve Žďáru nad Sázavou od pátku „zdobí“ nepořádek, který obyvatelé zanechali u popelnic. Odpad bude na místě „vystavený“ týden. Cílem této dlouhodobé osvětové kampaně je vzbudit u veřejnosti diskuzi, byť si radnice uvědomuje, že jde o kontroverzní krok.

Jak řekl novinářům starosta města Martin Mrkos (STAN, za Žďár-živé město), uklízení tohoto nepořádku ročně stojí 400 tisíc korun, které by se daly využít lépe.

„Jenom pro představu, to je částka, za kterou lze pořídit 20 laviček, 25 stromů, udělat malé dětské hřiště," řekl Martin Mrkos. Hromada odpadu na náměstí bude za mobilním oplocením týden. Starosta připustil, že se to může jevit jako kontroverzní, ale o to podle něj jde. „Díky tomu, věříme, si veřejnost všimne, že tohle je skutečně nějaký problém," řekl Martin Mrkos. 

U nádob na odpad ve městě posbírají pracovníci měsíčně přes tunu vyhozených objemnějších věcí, jako jsou matrace, elektrospotřebiče nebo nábytek, a asi tunu papírových krabic a kartonů. Kvůli úklidu musí tato stání speciálně objíždět s vozem. Do svozového auta, do něhož se sype obsah kontejnerů na tříděný odpad, se volně odložené věci přidat nedají. Ještě hůř se kartony uklízí, když rozmoknou, navíc se pak už nedají recyklovat.

Kamery a fotopasti 

Dát ke všem stáním s kontejnery a popelnicemi kamery by podle starosty bylo hodně drahé, protože jich je ve městě mnoho. U nejproblematičtějších míst se mohou použít fotopasti.

Odkládáním odpadu mimo popelnice v podstatě vzniká černá skládka, lidem hrozí pokuta až 50 tisíc korun. 

Edukativní kampaň bude zaměřená na obyvatele, kteří třeba neví, že manipulace s odpadem mimo kontejnery je složitější a že takovým odkládáním v podstatě zakládají černou skládku, uvedl Mrkos. K osvětě radnice použije i spoty, které se budou promítat v kině před filmem, městská média a sociální sítě. Náklady na kampaň podle starosty budou malé, město ji udělá samo.

Je výstava odpadu na žďárském náměstí, podle vás, dobrým krokem?

Celkem hlasovalo747 čtenářů

Tato část kampaně, která je k vidění od pátku na náměstí, opravdu diskuzi na Facebooku města vzbudila. Většina diskutujících tento krok hodnotí negativně. „Tak tohle se městu moc nepovedlo,“ myslí si Michal Horák. Jako „trapný a ubohý krok města“ hodnotí tuto osvětovou akci Tonda Galuska. Pod facebookovým příspěvkem se do debaty zapojila třeba i Marcela Košťálová, která vystavený odpad považuje za aprílový žert. „Myslela jsem, že aprílové žerty se dělají jen 1. dubna. Tohle je dost nevkusné a chudáci turisté, kteří sem přijedou prohlédnout si město. S nesprávným nakládáním s odpadem je potřeba bojovat, ale opravdu je nutné zvolit zrovna tuto variantu? Dost na tom, jak vypadá nerekonstruovaná strana náměstí pro pěší podél silnice. Už to je za mě dost velká ostuda.“

Větší pochopení pro věc má Radka Slonková.Snad si to aspoň jedno z těch čuňat, co hází věci kolem popelnic, uvědomí.“ Jiné řešení by uvítala Jana Mifková. „Tohle se mi na náměstí opravdu nelíbí a obávám se, že to situaci z kontejnerů na sídlištích nevyřeší. Uvítala bych jiné řešení.“ Na její názor zareagovalo vedení města s tím, že si radnice uvědomuje, že jde o kontroverzní záležitost, jejímž cílem je vzbudit veřejnou diskuzi.

Ke kritizované skládce, která bude na žďárském náměstí týden, se vyjadřuje na svém profilu také starosta Martin Mrkos.

„Tenhle svinčík na náměstí tu bude záměrně týden. Jsou to vlastně takové malé černé skládky. Tímto zahajujeme kontinuální edukativní kampaň a prosbu k lidem, kterým není lhostejný veřejný prostor, aby dávali odpad do nádob nebo vozili na sběrný dvůr. Vím, lze namítat, že někdy je kontejner plný (souhlasím, zažil jsem), ale často není daleko další anebo holt vyhodím jindy. Čisté město za to stojí!“

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Žďár nad Sázavou

Štítky odpad, výstava, edukace, prevence, popelnice, náměstí, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radomíra Smetanová

Problémem našeho města je typ kontejnerů pro tříděný odpad. Je třeba umístit nové kontejnery s velkým odklápěcím víkem tak, aby bylo možné do něj odpad pohodlně uložit. A. Zde po problému. Jednoduché, avšak praktické a účinné. Co se týká skládky na náměstí je nevkusná a nehygienická. Divím se, že ještě hygienici nezasáhli. Pokud chcete něco provozovat ve městě, potřebujete od nich tisíc povolení a schválení. Pokud byla skládka schválena hygienou uprostřed náměstí a nebo je-li tato skládka udělána bez povolení, je to tedy pořádný skandál.

Neděle, 3. září 2023, 13:06Odpovědět

Jiří Staněk

Mařenka Němcová končí z politikou,až se vrátí domů ,tak to vyřeší.

Sobota, 2. září 2023, 18:26Odpovědět

Ondra Lacman

Objemný odpad u popelnic , často zanechávají lidé bez auta , třeba v Pardubicích to řeší tak že přistavují kontejnery na objemný odpad pravidelně , sice to není 100% Ale pomáhá to ,nebo město chce aby lidi bez auta vozily "bordel " v MHD když nemají auto .

Sobota, 2. září 2023, 11:46Odpovědět

Jan Strapina

Absolutní souhlas s vedením města,protože když jsou lidé dobytci,tak jim je to třeba ukázat!!!!Jo pravda kurevsky bolí,proto nadávaj!!!!!!!!!!

Sobota, 2. září 2023, 08:02Odpovědět

ANKETA: Trapný a ubohý krok města, chudáci turisté. Vystavený odpad na žďárském náměstí lidé hodnotí kriticky | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.