Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Žďárský adventní program připomene i 300 let od úmrtí Santiniho. Město vůbec poprvé láká na kluziště

Adventní program ve Žďáru nad Sázavou připomene 300 let od úmrtí architekta Jana Blažeje Santiniho - Aichla (3. února 1677 až 7. prosince 1723), mezi jehož díla patří žďárský poutní areál na Zelené hoře. Akce s koncerty a vzdušnou akrobacií Baroko v srdci: Santiniho památka ve Žďáře bude v centru 9. prosince. Novinářům to dnes řekl Petr Sedlák z městského odboru školství a kultury.

„Chceme, aby se to všechno odehrávalo v takovém barokním duchu," řekl Petr Sedlák. Vyvrcholením bude velké provazochodecké představení, pro něž bude popruh, tzv. slackline, natažený přes celou délku náměstí Republiky. Následovat bude výšková akrobacie na šálách. Zima by akrobatům být neměla. „To jsem konzultoval s těmi umělci také. Jediné, co snad vadí, je vítr," řekl Sedlák. Doplnil, že na tuto akci k Santiniho výročí dostalo město dotaci čtvrt milionu korun od ministerstva kultury.

Žďárská radnice nabídne adventní program v nové podobě. „Pojetí adventu v minulých letech nebylo zrovna takové, které by vyloženě vybízelo k potkávání na náměstí, proto jsme se rozhodli představit advent ve Žďáru nad Sázavou v úplně novém rozsahu a struktuře," řekl starosta Martin Mrkos (STAN, za Žďár-živé město).

Na Masarykově náměstí už roste konstrukce na kluziště, bruslaři mohou nastoupit od 3. prosince

Okolo Mariánského sloupu na Masarykově náměstí se od úterý buduje konstrukce, která ponese kluziště. Bruslaři ho budou moci využít od 3. prosince, kdy je v plánu i rozsvěcení vánočního stromu.

Na náměstí bude poprvé kluziště pro bruslaře s umělou plochou, v nedávno zrekonstruované Nádražní ulici bude pět nových stánků pro prodej občerstvení. V centru bude nová výzdoba, připravené bude pódium pro různá představení a koncerty, fungovat tam bude také zimní kino. Podrobnosti jsou na webu radnice.

Kluziště dlouhé 20 metrů a deset metrů široké bude na náměstí. Město za něj zaplatilo 1,6 milionu korun bez DPH, využívat ho podle starosty chce i jindy v roce. Nové stánky stály v součtu 1,2 milionu korun. Měly by vydržet řadu let, radnice očekává příjem z jejich pronájmu. Za výzdobu dá 700 tisíc  korun. V částce je zahrnutý pronájem části dekorací, které budou i s 3D efektem. K pronájmu město přistupuje, aby mohlo část výzdoby v dalších letech obměňovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky advent, Vánoce, zábava, správa, architektura, baroko, Santini, program, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďárský adventní program připomene i 300 let od úmrtí Santiniho. Město vůbec poprvé láká na kluziště | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.