Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Na Žďársku se skoro po 200 letech narodila vlčí mláďata. Otec je z Polska, matka z Králického Sněžníku

Žďárské vrchy byly před několika týdny svědkem významné události. Téměř po 200 letech se tam totiž narodila vlčí mláďata. Jejich otcem je zcestovalý vlk Gagat, který pochází z Polska. Ten si svou partnerku a zároveň matku vlčat dovedl z oblasti Králického Sněžníku.

O narození vlčat se pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) dozvěděli ze záběrů na fotopasti. Otec vlčat Gagat pocházející z Polska na sobě nosí telemetrický obojek, díky kterému mají ochránci přírody přesné informace o jeho pohybu i chování.

Na Českomoravské vrchovině se pohybuje vlk, v posledních měsících již podruhé

Na Českomoravské vrchovině se pohybuje vlk opatřený telemetrickým obojkem. V posledních měsících se na Vysočině objevil podruhé. Vyplývá to z výsledků telemetrického sledování a pozorování v terénu. Přestože vlk byl i v poměrně obydlených...

„Díky průběžným údajům o poloze můžeme podrobně sledovat životní projevy vlčí rodiny. Kromě údajů o využívání prostředí nebo reakcí na rušení se dozvídáme i důležité údaje o potravě vlků. Víme například, že během Gagatova pohybu na našem území nebyla z míst, kterými prošel, hlášena žádná škoda na hospodářských zvířatech. Vybraná místa delšího pobytu byla ve spolupráci s Hnutím DUHA prověřována s cílem nalézt zbytky potravy. Díky tomu víme, že potravu vlka tvoří především srnec, prase divoké nebo jelen, tedy druhy, které dnes působí rozsáhlé škody na zemědělských kulturách i lesích. Ve své domovině ve středním Polsku lovil také bobry,“ vysvětluje zoolog Petr Műckstein z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vlci putují na velké vzdálenosti a dokážou uběhnout až několik desítek kilometrů za noc, bariéry pro ně přestavuje hustá zástavba a síť silnic. Přes dálnici D1 byly při jejích nedávných opravách postavené čtyři ekodukty. U některých těchto zelených mostů ale byly vykácené stromy kvůli kůrovcové kalamitě, což podle ochránců dočasně komplikuje využívání ekoduktů velkými savci.

Na Žďársko se vlci v poslední době postupně vracejí. Památník u obce Koníkov ve Žďárských vrších připomíná, že poslední vlk na Českomoravské vrchovině byl zastřelen v roce 1830. Téměř 200 let zde pak vlci nežili. Během posledních let oblastí sem tam prošli migrující jedinci, až letos se zde poprvé narodila mláďata.

Obojek s GPS

Otec vlčat Gagat byl vloni na jaře odchycen odborníky z polské nadace SAVE Wildlife Conservation Fund a vybavili ho zmíněnou vysílačkou, díky které lze podrobně sledovat pohyb celé vlčí rodiny. Obojek je vybavený GPS, takže ochranáři mají každý den přehled o tom, kde zrovna se otec nové vlčí rodiny nachází. 

Ušel skoro tisíc kilometrů 

Na svou velkou cestu se cestovatel Gagat vydal vloni v listopadu, tehdy byl dvouletý. Šel ze středního Polska směrem na jih, cestu mu komplikovaly především dálnice, přesto se po několika týdnech dostal do České republiky. U nás narazil na dálnici D1, ta ho dovedla až na okraj Prahy. Zde byl nucen změnit směr a podél dálnice D11 se vrátit na východ. Přes Žďárské vrchy došel až do oblasti Králického Sněžníku. Během tohoto neuvěřitelného putování, kdy ušel hustě osídlenou krajinou téměř tisíc kilometrů, vyhodnotil lesnatou oblast Žďárských vrchů jako nejvhodnější pro založení rodiny. V březnu se proto ještě jednou vydal do oblasti Králického Sněžníku, aby si odtud přivedl partnerku. V květnu se pak ve Žďárských vrších, v rozsáhlé mlazině pod vyvráceným smrkem, narodila vlčata.

Jedno z vlčat narozených ve Žďárských vrších zachycené fotopastí na lesní cestě, zdroj: AOPK ČR

„Z oblastí, kde vlci žijí již delší dobu, víme, že jejich návrat do naší krajiny není vždy bezproblémový. Především nedostatečně zabezpečené chovy ovcí a koz mohou pro vlky představovat lákadlo a snadný zdroj potravy. Proto se pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR snaží kontaktovat místní chovatele a s předstihem s nimi řešit vhodné preventivní zabezpečení pastvin. Je velmi důležité, aby se k nám dostávaly všechny informace o pozorování vlků – jen tak se můžeme snažit předcházet konfliktům a nalézat cestu k co nejméně problematickému soužití s vlkem,“ zdůrazňuje Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Kuchyňka, AOPK ČR | Zdroj Agentura ochrany přírody a krajiny ČR

Štítky vlk, vlčata, mládě, narození, příroda, CHKO, Žďárské vrchy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na Žďársku se skoro po 200 letech narodila vlčí mláďata. Otec je z Polska, matka z Králického Sněžníku | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.