Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Žďár chce mít fotovoltaické panely na střechách sedmi městských budov. Dokumentace vyjde téměř na milion

Radnice ve Žďáru nad Sázavou chce dát fotovoltaické panely na střechy sedmi budov, včetně městského úřadu, knihovny a kulturního domu. Za zpracování potřebné dokumentace město zaplatí 873 tisíc korun. Pokud by všechno šlo rychle, mohly by být panely osazované letos na podzim, řekl novinářům starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město).

„Ale je to možná i trochu přání. Záleží také na tom, jak ty panely budou na trhu a jestli firmy budou mít kapacity, protože fotovoltaický boom je poměrně silný a čekací doby na panely jsou mnohdy měsíce," řekl Martin Mrkos. Kromě výše zmíněných budov by město chtělo mít fotovoltaické panely také na střechách jedné základní a jedné mateřské školy, klubu Active v Dolní ulici a na střeše budovy, která s klubem sousedí.

Zájem o fotovoltaické elektrárny na střechách má kvůli drahým energiím řada samospráv v kraji. Žďárská radnice by chtěla osadit desítky fotovoltaických panelů. Jejich možný celkový výkon a pořizovací cena podle Mrkose vyplynou z dokumentace, jejíž zpracování teď město zadalo. Počítá s investicí za miliony korun, na kterou požádá o dotace.

Energie do domova důchodců 

Vyrobenou elektřinu by měly spotřebovat hlavně městské budovy. Bateriová úložiště radnice dělat nebude. Spoléhá na to, že legislativa umožní přeposílat vyrobenou solární elektřinu mezi budovami ve městě. Například během školních prázdnin by mohl elektřinu vyrobenou na střechách škol odebrat domov důchodců.

Solární energii má žďárská radnice v plánu začít využívat také v krytém relaxačním centru s bazény, aby snížila náklady na jeho provoz. Tam by chtěla dát hybridní panely v kombinaci s tepelným čerpadlem, což by umožnilo vyrábět elektřinu a ohřívat vodu v bazénu. „Ta technologie není ještě úplně běžná, ale už existuje. Vyzkoušená je," řekl Mrkos.

Elektřinu za stovky tisíc korun ročně město ušetří díky výměně 367 svítidel veřejného osvětlení, většinou sodíkových, za úspornější LED světla. Pracovníci zároveň opraví přes 60 stožárů. Na tuto akci za 7,1 milionu korun má radnice dotaci 3,7 milionu. Jde o druhou etapu modernizace veřejného osvětlení ve Žďáru nad Sázavou, která se bude uskutečňovat od letošního července do dubna 2024.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky energie, správa, Žďár nad Sázavou, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár chce mít fotovoltaické panely na střechách sedmi městských budov. Dokumentace vyjde téměř na milion | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.