Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Ve Víru na Žďársku se díky mrazům pro lezce znovu otevřela umělá stěna. Podívejte se

 Ve Víru na Žďársku mohou lezci v ledu znovu trénovat na umělém ledopádu u řeky Svratky. Ledová stěna byla v této zimní sezoně otevřená už dva týdny koncem roku, kvůli oblevě ale pak led odtál. Vytvořit novou vrstvu ledu se na skalách podařilo znovu v tomto mrazivém týdnu. Stěna je otevřená od pátečního odpoledne, řekl Slávek Matuška ze spolku, který stěnu připravuje. V sobotu si trasy rezervovaly desítky lezců, zaplňují se i termíny vypsané pro příští dny.

Podmínky byly v tomto týdnu podle Matušky ideální, v údolí řeky k ránu teploty klesaly i k minus 13 stupňům Celsia. „Byly krásné mrazivé noci, jasné, bezvětrné, to znamená, nebylo nutné se prát s tím, že by vítr strhával vodu někam bokem," řekl Slávek Matuška. Skály velké a malé věže se podařilo pokrýt ledem v pěti dnech.

Na stěně může být najednou až 30 lezců. Led pokrývá skálu skoro do 40 metrů, většina cest se zavěšenými lany ale vede většinou do výšky 25 metrů. Vrstva ledu je někde silná i přes čtvrt metru. Na stěně se lezci střídají po čtyřech hodinách. První lezení začíná v 9:00, druhé hodinu po poledni a třetí v 17:00. Od rána do večera bude v příštím týdnu otevřeno i ve všedních dnech.

Tuto zimu už byla ledová stěna v provozu od 19. prosince do 2. ledna, vystřídalo se tam okolo 400 lezců. Do Víru se sjíždějí z různých míst Česka, například z jižních Čech, Hradce Králové, Prahy nebo Liberce.

Ledolezci z Brna 

„Nejčastěji jsou to ledolezci z Brna, kde je velice silná základna," uvedl Matuška. Dodal, že jde často o lezce, kteří jezdí do vysokých hor. „U nás ve Víru to většinou mají jako takovou rozcvičku," řekl. K nim se přidávají lidé, kteří se věnují lezení na umělých stěnách a chtějí vyzkoušet novou disciplínu. „Tady se naučí, jak pracovat s cepíny a mačkami," uvedl. Toto vybavení se dá půjčit u ledové stěny. Matuška, který byl do konce minulého roku v armádě jako vedoucí instruktor lezení, pořádá také kurzy pro začátečníky i pokročilé.

Na stejném místě ve Víru vytváří horolezci ledovou stěnu pomocí čerpadel a hadic od přelomu let 2008 až 2009. Minulou zimu se umělý ledopád kvůli mírnému zimnímu počasí zprovoznit nepodařilo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ledová stěna Vír

Štítky mráz, zima, počasí, rekreace, kondice, Vír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ve Víru na Žďársku se díky mrazům pro lezce znovu otevřela umělá stěna. Podívejte se | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.