Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ve Žďáru bude mužům bez domova sloužit nový dům se službami. Noc tam vyjde na 110 korun

Ve Žďáru nad Sázavou bude od podzimu sloužit nový dům sociálních služeb. V něm je azylová ubytovna pro 20 mužů a noclehárna, již může využít pro přenocování šest mužů bez domova. Dům nechala v Dvořákově ulici postavit radnice, převážnou část nákladů uhradí pomocí dotace z evropského programu IROP. Při úterním otevření domu to řekl místostarosta Rostislav Dvořák (KDU-ČSL).

Dům stál včetně vybavení a daně 24 milionů korun, město z nich zaplatí čtyři miliony. Azylový dům se na novou adresu do začátku října přestěhuje ze staršího bytového domu v Brodské ulici, který už službě nevyhovuje. Noclehárna pro muže bez domova teď ve dvacetitisícovém městě nebyla, přístupná bude od listopadu.

Podle místostarosty se může stát, že se člověk ocitne bez přístřeší a neví, kudy kam. Azylový dům by měl pomáhat s návratem do běžného života. „Je potřeba se na ty lidi dívat, že je potkalo životní neštěstí a že je potřeba jim pomoci," řekl Rostislav Dvořák.

Lidem v okolí se plány na stavbu domu sociálních služeb nelíbily, báli se, že tam přibudou problémy. Místostarosta dnes uvedl, že v novém domě má místnost i městská policie. „To znamená bude tady zvýšená frekvence městské policie a jejich dozoru," řekl. K udržování pořádku bude podle něj přispívat také bezpečnostní kamera. Muži bez domova by podle Dvořáka měli mít nabídku práce. Podotkl, že z nynějších 18 obyvatel nynějšího azylového domu má nějaké zaměstnání 12.

REPORTÁŽ: Na hodinu v Noclehárně Havaj: Večeře od Josefa, sušička prádla i problémy s alkoholem

Od začátku prosince, tedy už třetí měsíc, funguje v Jihlavě pro lidi bez domova noclehárna s, pro někoho idylickým, názvem Havaj. Sídlí v místě bývalé vazárny nedaleko ústředního hřbitova. Na plotě visí cedule s názvem, provozní dobou a cenou za...

Stavba domu začala loni v červnu, trvala rok. V prvním podlaží domu jsou bezbariérové pokoje a ve druhém dvou- a třílůžkové pokoje.

Na noc v azylovém domě muži zaplatí 110 korun, bydlet by tam měli nejdéle rok. „Smlouvu uzavíráme na kratší dobu, protože se snažíme, aby si našli práci a komerční bydlení," uvedl Václav Šerák, ředitel městských sociálních služeb. Obyvatelé musí dodržovat daná pravidla, včetně nočního klidu. Nová služba noclehárny by podle ředitele mohla některým mužům pomoci dostat se z ulice do azylového domu.

Lidí žijících venku, kteří nechtějí měnit styl života, jsou ve Žďáru nad Sázavou a jeho okolí podle odhadu místostarosty asi tři desítky. V sociálním centru pod kinem se mohou osprchovat nebo si ohřát jídlo. V mrazech zatím mohli přečkat noc v teple na takzvané teplé židli. Ve Žďáru nad Sázavou funguje rovněž azylový dům pro matky s dětmi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ArtTower / pixabay

Štítky ČR, sociální, stavby, správa, Žďár nad Sázavou, FOTO, AUDIO, dům, domov, azylový dům, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Žďáru bude mužům bez domova sloužit nový dům se službami. Noc tam vyjde na 110 korun | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.