Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Radnice ve Žďáru registruje zájemce o 27 parcel. Ve frontě jsme našli nové kamarády, říká vůbec první čekající

Radnice ve Žďáru nad Sázavou dnes registruje zájemce o 27 parcel na stavbu řadových domů v ulici Vápenická. Před městským úřadem v Žižkově ulici kvůli tomu lidé čekali celý týden. Město totiž nabízí pozemky za pevně danou cenu 2357 korun bez daně. Na registraci čeká i šest náhradníků. První zájemce vstoupil do kanceláře ve čtvrtém patře úřadu kvůli registraci v 8:00, další čekající mu k tomu zatleskali.

Na mapce s parcelami, která je na dveřích kanceláře, úřednice postupně zaškrtává obsazené parcely. Jiří Sláma, který vstoupil do kanceláře jako první, si vybral krajní pozemek. S přítelkyní se u úřadu střídali od večera v neděli 4. září. Uvedl, že nejdřív se bál, že čekání bude dlouhé a úmorné. „Opak byl pravdou, našli jsme tady spoustu nových kamarádů a známých. Takže si myslím, že to předčilo moje očekávání a asi to předčilo očekávání všech, co tady byli v té frontě," řekl Jiří Sláma novinářům.

Pořadová čísla čekajícím úředníci rozdali v 7:30. Do kanceláře vstupují lidé kvůli registraci jednotlivě. „Do 30. září by měli podepsat rezervační smlouvu, do deseti dnů od podpisu smlouvy by měli složit částku 250 tisíc korun jako zálohu a potom do konce ledna 2023 by měli podepsat smlouvu o budoucí kupní smlouvě," uvedla mluvčí radnice ve Žďáru nad Sázavou Blanka Sobolová.

Lokalita Klafar

Je nejmladším a velmi progresivním obytným souborem města. Klafar poskytuje individuální, klidné bydlení v podobě samostatně stojících rodinných a bytových domů. Zdejší komfortní rodinné bydlení je vzdálené jen několik málo minut pěšky od centra města. Je ale také dobře dostupné k základní škole i do nedalekého sportovního areálu.

Město nabízí malé parcely s rozlohou okolo 400 metrů čtverečních. Pro jejich prodej nezvolilo cestu aukce ani dražby, při nichž by cena pozemků mohla stoupnout, protože chce dát šanci většímu počtu lidí. Novinářům to v červenci řekl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město).

Seznam uchazečů si čekající před úřadem vedli sami, dohodli si svá pravidla a navzájem se při čekání také kontrolovali. Úřad jim tam nechal postavit altán, aby se měli kam schovat před deštěm, zajistil také chemickou toaletu a přívod elektřiny. Někteří čekající přespávali ve stanech, další v autech. Radnici tato situace podle mluvčí Blanky Sobolové trochu překvapila. Když město prodávalo podobně pozemky před pěti lety, čekali lidé na pondělní rezervaci přes víkend.

Časový harmonogram 

Rezervace parcelzačala dnes ráno v 8:00.  Do konce ledna 2023 firma celou lokalitu připraví, dokončí projektovou dokumentaci. Tím budou zřejmá  připojovací místa pro rodinné řadové domy. Po odsouhlasení projektové dokumentace vznikne geometrický plán, který vyčlení konkrétní pozemky a určí jejich přesné výměry. Dokončení těchto prací je v plánu do 31.1.2023. Do tohoto termínu také zájemci, kteří si rezervují pozemky, uzavřou smlouvu o budou kupní smlouvě. „S ohledem na skutečnost, že u budovy Městského úřadu ve Žďáře nad Sázavou již v současné době čekají zájemci o rezervaci pozemků, bude dne 12.9.2022 po otevření budovy přiděleno zájemci číslo v pořadí, v jakém zde na rezervaci pozemku čeká. Rezervace pozemku bude provedena pouze ze zájemcem, který se prokáže přiděleným pořadovým číslem," upozornilo město na svém webu. 

Podmínky rezervace

Rezervovat pozemek může pouze fyzická osoba. Jedna osoba může zarezervovat pouze jeden pozemek. Nelze například, aby si zájemce zarezervoval pozemek a na základě plné moci zarezervoval pozemek pro jiného zájemce. Zájemci o pozemek musí složit rezervační poplatek ve výši 250 tisíc korun, který bude splatný 10 dní od podpisu rezervační smlouvy. Rodinný dům musí být zkolaudovaný do 3 let od vydání stavebního povolení. Počítá se také s tím, že obyvatelé domů budou mít ve Žďáře nad Sázavou trvalý pobyt, a to minimálně 10 let od nastěhování. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Beneš

Štítky ČR, reality, správa, stavby, Žďár nad Sázavou, AUDIO, FOTO, pozemek, Jiří Sláma, Martin Mrkos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice ve Žďáru registruje zájemce o 27 parcel. Ve frontě jsme našli nové kamarády, říká vůbec první čekající | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.