Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O parcely ve Žďáru je velký zájem, lidé tam stanují s týdenním předstihem. Pravidla ve frontě jsme si stanovili sami, říká zájemkyně o pozemek

Ve Žďáru nad Sázavou chtějí lidé čekat venku na rezervaci parcely pro stavbu řadového domu celý týden. Město nabízí 27 parcel ve Vápenické ulici za pevně danou cenu 2357 Kč korun bez daně, rezervace začne přijímat 12. září. Rozhodne pořadí zájemců. První lidé se postavili do řady u městského úřadu v Žižkově ulici už v neděli večer, aktuálně jich tam čeká několik desítek. Město jim zajistilo chemickou toaletu, přívod elektřiny i altán, v němž se mohou schovat, kdyby pršelo. Je tam také místo, kde mohou být stany.

„Trošku nás ta situace překvapila," řekla mluvčí žďárské radnice Blanka Sobolová. Dodala, že když město prodávalo podobně pozemky v Barvířské ulici, která je také v lokalitě Klafar, čekali lidé na pondělní rezervaci přes víkend. Počty zájemců se podle ní teď daly obtížně odhadnout i kvůli nynější složité ekonomické situaci.

„Každopádně jsme za to velmi rádi, že ti lidé o pozemky zájem mají. Snažili jsme se jim tam zabezpečit v rámci možností nějaké zázemí," uvedla mluvčí. Podotkla, že tento způsob prodeje nemusí být každému příjemný, ale městu se zdá nejspravedlivější.

Jde o malé parcely s rozlohou okolo 400 metrů čtverečních. Město pro jejich prodej nezvolilo cestu aukce ani dražby, při nichž by cena pozemků mohla stoupnout, protože chce dát šanci většímu počtu lidí. Novinářům to v červenci řekl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město).

Žďár nabídne 27 parcel pro řadovky. Kdo dřív přijde, ten má pozemek, říká radnice

Radnice ve Žďáru nad Sázavou nabídne v září 27 pozemků pro stavbu řadových domů v ulici Vápenická. Cena za metr čtvereční je pevně daná na 2357 korun bez daně, rezervaci získá ten, kdo o ni požádá první. V minulosti se kvůli tomu na úřadě tvořily...

Před městským úřadem posedávají lidé na skládacích sedačkách, často mají v rukou mobilní telefon i notebook. Okolo běhalo pár dětí. Jak čekající řekli ČTK, přespávají ve stanu nebo v autech. Střídají se tam partneři i rodinní příslušníci, někdo si kvůli tomu vzal dovolenou. Na postup radnice si oslovení nestěžovali. „Relativně nízká cena a pěkná lokalita pro bydlení," řekl jeden z nich, který přišel v pondělí ráno. Má za to, že parcely za takovou cenu a na dobrém místě ve Žďáru nad Sázavou několik let nebudou.

Lokalita Klafar

Je nejmladším a velmi progresivním obytným souborem města. Klafar poskytuje individuální, klidné bydlení v podobě samostatně stojících rodinných a bytových domů. Zdejší komfortní rodinné bydlení je vzdálené jen několik málo minut pěšky od centra města. Je ale také dobře dostupné k základní škole i do nedalekého sportovního areálu.

„Přišel jsem úplně jako první, takže jsem tady od neděle od večera,“ řekl serveru iRozhlas Jiří Sláma, který sedí na rybářské židli před městským úřadem ve Žďáře nad Sázavou. V ruce drží notebook a více než týdenní čekání na rezervaci pozemku si chce krátit prací.

Pořadník si sestavili a kontrolují sami uchazeči o parcelu, dohodli se také na tom, jaká budou dodržovat pravidla. Nemusí stát v řadě, ale mohou se pohybovat nejvýše v okruhu 100 metrů. Pokud chtějí odejít, musí za sebe mít zástupce. „Já si myslím, že to je domluvené dobře. Kontrolujeme se jednou dvakrát třikrát za den, kdyby někdo přišel v noci, zavoláme si," řekla Sylvie Růžičková, která přišla s přítelem k úřadu už v neděli večer. Vzala si knížku na čtení. Když musí do práce, přítel ji vystřídá. Ztraceného týdne nelituje, podle ní to není nic proti tomu, že budou moci žít v domě, jaký si přáli.

Časový harmonogram 

Rezervace parcel začne příští týden v pondělí, městský úřad bude zájemce přijímat od osmi hodin ráno. Do konce ledna 2023 firma celou lokalitu připraví, dokončí projektovou dokumentaci. Tím budou zřejmá  připojovací místa pro rodinné řadové domy. Po odsouhlasení projektové dokumentace vznikne geometrický plán, který vyčlení konkrétní pozemky a určí jejich přesné výměry. Dokončení těchto prací je v plánu do 31.1.2023. Do tohoto termínu také zájemci, kteří si rezervují pozemky, uzavřou smlouvu o budou kupní smlouvě. „S ohledem na skutečnost, že u budovy Městského úřadu ve Žďáře nad Sázavou již v současné době čekají zájemci o rezervaci pozemků, bude dne 12.9.2022 po otevření budovy přiděleno zájemci číslo v pořadí, v jakém zde na rezervaci pozemku čeká. Rezervace pozemku bude provedena pouze ze zájemcem, který se prokáže přiděleným pořadovým číslem," upozornilo město na svém webu. 

Podmínky rezervace

Rezervovat pozemek může pouze fyzická osoba. Jedna osoba může zarezervovat pouze jeden pozemek. Nelze například, aby si zájemce zarezervoval pozemek a na základě plné moci zarezervoval pozemek pro jiného zájemce. Zájemci o pozemek musí složit rezervační poplatek ve výši 250 tisíc korun, který bude splatný 10 dní od podpisu rezervační smlouvy. Rodinný dům musí být zkolaudovaný do 3 let od vydání stavebního povolení. Počítá se také s tím, že obyvatelé domů budou mít ve Žďáře nad Sázavou trvalý pobyt, a to minimálně 10 let od nastěhování. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Beneš | Zdroj Město Žďár nad Sázavou

Štítky parcela, stavba, pozemek, fronta, pořadí, rezervace, Žďár nad Sázavou, obecní úřad, bydlení, Jiří Sláma, Martin Mrkos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O parcely ve Žďáru je velký zájem, lidé tam stanují s týdenním předstihem. Pravidla ve frontě jsme si stanovili sami, říká zájemkyně o pozemek | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.