Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Nepřehlédnutelný Hotel Ski funguje už půl století. Prohlédněte si historické fotky, jak se proměnil v čase

Nepřehlédnutelná trojúhelníková stavba, která stojí v blízkosti lyžařského areálu Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě, Hotel Ski, si v tomto roce připomene 50 let své existence. Pojďme se podívat na historii tohoto hotelového komplexu, jeho současné fungování, a zároveň i na plány do budoucna.

Hotel Ski ve svých začátcích

Toto významné a vzhledově nepřehlédnutelné centrum lyžařského sportu Českomoravské vrchoviny, které se nachází na úpatí Harusova kopce, pochází z počátku 70. let. Stavební povolení pro tuto stavbu bylo vydáno 16. dubna 1968. „Kolaudační rozhodnutí 19. června 1972,“ datují památkáři z Národního památkového ústavu (NPÚ). Architektem a projektantem Hotelu Ski byl Jan Kruml.

Současná podoba Hotelu Ski, zdroj: archiv hotelu 

Motiv trojúhelníku

Z architektonického pohledu je u této stavby dominantní motiv trojúhelníku, respektive ostrých úhlů, který ji charakterizuje jak v řešení základní budovy, tak i v jednotlivých detailech. Půdorysně je stavba komponována do vzájemně propojených tří částí. Největší z nich soustředí ubytovací prostory. Hotel díky trojúhelníkovému vysokému štítu odpovídá typologii vysokohorských rekreačních zařízení. Trojúhelníkové jsou rovněž předsazené balkóny v průčelním štítu hotelu.

Hotel Ski sousedí s Vysočina Arenou, proto si zde můžete vyzkoušet tratě, kde se jezdí Světový pohár v biatlonu nebo na horských kolech a také slavný závod Zlatá lyže. 

„Přestože se jedná o typickou stavbu 70. let 20. století, využívá tradičních materiálů charakteristických pro lidové stavitelství daného regionu, mezi kterými dominuje šindelová krytina vysoké střechy, kombinace režného kamenného zdiva s omítanými stěnami, dřevěnými okenicemi, vysokým komínem z režného zdiva apod. Dřevěná průběžná zábradlí zdůrazňují podlažnost osmi nadzemních pater na pozadí bílé fasády,“ popisuje NPÚ. Nyní je součástí samotného hotelu také wellness s bazénem.

Příliš velké změny nejsou možné

Na začátky hotelu zavzpomínal i jeho ředitel Marian Štětina, kterého oslovila redakce Jihlavské Drbny. Ten uvedl, že kvůli statice a architektonickým základům budovy není možné hotel příliš měnit. „Nicméně v průběhu let se přistavělo nové wellness centrum, nová část hotelu, v níž jsou umístěny pokoje kategorie Superior, které poskytnou hostům uklidňující pohled do lesa,“ popisuje ředitel Hotelu Ski Marian Štětina

Současný interiér Hotelu Ski, zdroj: archiv hotelu 

Hotel Ski má od ledna 2019 nového majitele, od té doby je z objektu rodinný hotel. „Za tyto tři roky jsme zrekonstruovali celý prostor lobby hotelu, masérnu a rekonstruovali čtyři patra hotelu z původních pokojů Standard na novou kategorii pokojů apartmánů Deluxe. Obměnou prošlo také původní vybavení v lobby hotelu, kuchyně a mnoho dalších, víceméně interních věcí, které host při běžném provozu nepozná,“ dodává ředitel Štětina.

Kdo všechno se v hotelu ubytoval? 
Olympijští vítězové Dana a Emil Zátopkovi, herečka Květa Fialová, bývalý prezident ČR Václav Klaus, hokejový brankář Dominik Hašek, redaktorka a moderátorka Pavlína Wolfová. 

Jak se hotel proměnil v čase, si mohou zájemci prohlédnout už tuto sobotu, kdy je v plánu den otevřených dveří. „Každý je vítán a může se podívat na nové pokoje a projít si hotel. Součástí je také představení nového konceptu kuchyně od našeho šéfkuchaře pana Martina Zbudily,“ zve Marian Štětina.

Co bude dál s hotelem?

Vedení Hotelu Ski má do budoucna řadu dalších plánů. Jak řekl ředitel Štětina, v následujících letech by rádi zrekonstruovali poslední dvě hotelová patra, kde jsou ještě pokoje původní, a také je v plánu nová střecha a dětské hřiště. „Hudbou budoucnosti poté zůstává nový konferenční prostor pro pořádání firemních akcí a případné rozšíření wellness, nicméně zde se bavíme o horizontu následujících pěti až deseti let,“ uzavřel ředitel hotelu Marian Štětina. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hotel Ski

Štítky Hotel Ski, výročí, 50. historie, současnost, architektura, lyžování, rekreace, Vysočina Arena, Nové Město na Moravě, hotel, Národní památkový ústav, Kraj Vysočina, wellness, Jan Kruml, Václav Klaus, Emil Zátopek, Dominik Hašek, Květa Fialová, Pavlína Wolf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nepřehlédnutelný Hotel Ski funguje už půl století. Prohlédněte si historické fotky, jak se proměnil v čase | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.